Leven met Reuma, kan dat? Deel 2
Als je te horen krijgt dat je chronisch ziek bent, kan dat moeilijk zijn. Je verliest je gezondheid. En later verlies je misschien ook je zelfstandigheid. Iedereen gaat hier anders mee om. Ervaringsdeskundige Nelly Creten heeft haar ervaringen en kennis over ‘leven met een chronische ziekte’ beschreven. Haar brochure is gepubliceerd op de website van de Vlaamse reumapatiëntenorganisatie ReumaNet vzw. In een serie van 3 nieuwberichten besteden we aandacht aan haar ervaringen. Vandaag het tweede deel met aandacht voor hoe je zelf de regie kunt nemen.
Zelf de regie nemen
Leven met reuma is niet makkelijk. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen hoe je je leven wilt leven en wat de ziekte van je vraagt. Door zelf de regie te nemen, krijg je meer controle over je leven en je ziekte. Maar hoe doe je dat en welke kwaliteiten kunnen je hierbij helpen?
Erkenning en aanvaarding
Als je chronisch ziek bent, is het de kunst om te leren omgaan met je situatie. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Aanvaarden is niet dat je alles op moet geven en je erbij neer moet leggen. Aanvaarden betekent dat je zowel goede als slechte momenten hebt. Je leert omgaan met pijn en beperkingen. Maar ook genieten van wat je nog wel kunt.
‘Aanvaard wat je niet veranderen kan, maar verander dat wat je niet aanvaarden kan.’
Aanvaarding verloopt via een paar stappen.
Emoties toelaten: het is normaal om boos en verdrietig te zijn. Laat je emoties toe. Dan worden ze minder zwaar.
Bewustwording: erken dat je beperkingen hebt. Maar ook dat je veel sterktes hebt. Daardoor kun je stappen vooruit zetten.
Focus verleggen: Kijk naar wat je nog wel kunt doen.
Perspectief: Aanvaarden is geen zwakte. Het betekent dat je op je eigen tempo leert omgaan met je ziekte en een nieuw leven opbouwt, zonder dat het alles beheerst.
Motivatie
Motivatie helpt je om keuzes te maken en doelen te bereiken. Om te blijven leren en te groeien. En om je dromen te verwezenlijken. Samen met anderen gemotiveerd blijven kan je sterker maken. Een patiëntenorganisatie kan je helpen om samen motivatie te vinden.
Moed
Moed is je angsten onder ogen durven zien en verdergaan, zelfs als het moeilijk is. Het vraagt moed om te blijven doen wat belangrijk voor je is en om vol te houden als je obstakels tegenkomt.
Focus op doelen
Door doelen te stellen, blijf je vooruitkijken. Kijk naar wat je leuk vindt en wat je nog kunt doen. De doelen moeten haalbaar zijn en je energie geven. Focus op wat je wilt bereiken en wees trots op elke kleine stap die je zet.
Ervaring
Ervaring leert je omgaan met nieuwe situaties. Iedereen maakt fouten. Daar leer je juist van. Fouten maken is heel normaal en helemaal niet erg. Het helpt je te groeien.
Veerkracht
Veerkracht helpt je om door moeilijke tijden heen te komen. Het betekent niet dat je altijd sterk moet zijn. Je leert om te gaan met tegenslagen. Hier word je sterker van.
Wilskracht
Wilskracht is een grote kracht van mensen. Het helpt je door te zetten. Zelfs als het tegenzit. Vraag jezelf af wat je wilt bereiken en waarom. Blijf gefocust op je doel en geef niet op.
Volharding
Volharding is meer dan alleen wilskracht. Het vraagt ook om doorzettingsvermogen. Het betekent niet opgeven, zelfs als het moeilijk wordt. Je blijft geloven in jezelf en in je doelen.
Energie
Alles draait om energie. Negatieve gedachten kosten veel energie. Dingen die je leuk en belangrijk vindt, geven je energie. Richt je daarom op de positieve dingen in je leven.
Creativiteit
Iedereen heeft creativiteit. Creativiteit helpt je om anders naar je situatie te kijken. Het geeft je nieuwe ideeën en oplossingen. Het maakt je leven aangenamer en zorgt voor afleiding.
Talent
Je talenten gebruiken geeft je energie en een goed gevoel. Het is de kunst om je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Dit helpt je om het beste uit jezelf te halen, zelfs in moeilijke tijden.
Communicatie
Goed luisteren is net zo belangrijk als praten. Als je goed luistert, voelen mensen zich begrepen. Dit is vooral belangrijk als iemand ziek is. Soms is luisteren al genoeg om iemand te steunen.
Zelfkennis
Zelfkennis is de sleutel tot geluk. Je kunt jezelf beter leren kennen door jezelf vragen te stellen:
- Wat wil ik?
- Wat motiveert mij?
- Wat geeft mij energie?
- Wat is mijn grootste angst?
Door jezelf beter te leren kennen, kun je een betekenisvol en tevreden leven leiden.
Bron: Brochure Reumanet.be ‘Leven met reuma, kan dat?’
Meer lezen
Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland: