Let op lage bloedsuikerwaarden bij gebruik van adalimumab
Adalimumab is een biological die afweerreacties in je lichaam onderdrukt. Je kunt het onder andere gebruiken als je reumatoïde artritis, artritis psoriatica of axiale spondylartritis (axiale SpA) hebt. Bijwerkingencentrum Lareb ontving recent zes meldingen van mensen met diabetes die door het gebruik van adalimumab mogelijk lage bloedsuikerwaarden kregen. Het is daarom aan te raden om op je bloedsuikerwaarden te letten als je adalimumab gebruikt.
Adalimumab en bloedsuikerwaarden
Doordat adalimumab afweerreacties in je lichaam onderdrukt, remt het de ontstekingen. Veel mensen met reuma hebben dan ook baat bij deze biological. Maar recent kreeg Lareb zes meldingen van mensen die adalimumab gebruiken voor een reumatische aandoening, die aangaven last te hebben van lage bloedsuikerwaarden. Vier van deze mensen hebben naast reuma ook diabetes. Van de andere twee mensen is onbekend of zij ook diabetes hebben. Bij twee van de zes mensen verbeterden de bloedsuikerwaarden nadat zij gestopt waren met adalimumab. Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over de meldingen geïnformeerd.
Hoe herken je deze bijwerking?
Je kunt lage bloedsuikerwaarden herkennen aan duizeligheid, rillen, zweten, honger, hartkloppingen, rusteloosheid en gapen. Ook verwardheid, hoofdpijn, dubbel of niet scherp zien, stemmingswisselingen en tintelingen in de handen, voeten of lippen zijn symptomen van lage bloedsuikerwaarden.
Bloedsuikerwaarden en diabetes medicatie bij JAK-remmers
Ook JAK-remmers kunnen voor lage bloedsuikerwaarden zorgen, of invloed hebben op diabetes medicatie. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover meldingen bij het gebruik van de JAK-remmers tofacitinib en baricitinib. Mensen met diabetes die tofacitinib of baricitinib gebruiken voor hun reuma, bleken last te krijgen van te lage bloedsuikerwaarden na het starten met de JAK-remmer. Sommige mensen moesten de dosis van hun diabetes medicatie verlagen om te lage bloedsuikerwaarden te voorkomen.
Meld bijwerkingen bij Lareb
Gebruik je adalimumab of een JAK-remmer tegen je reuma? En heb je het idee dat dit zorgt voor lage bloedsuikerwaarden, of dat het invloed heeft op je diabetes medicatie? Dan is het belangrijk om dit te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dit kun je eenvoudig doen via het meldformulier. Bespreek vermoedelijke bijwerkingen ook altijd met je arts of apotheker.
Waarom het melden van bijwerkingen belangrijk is
Door een bijwerking van een medicijn te melden, draag je bij aan de veiligheid van medicijnen. Het zorgt voor nieuwe of meer volledige informatie over medicijnen bij gebruik in de praktijk. Daardoor ontstaat een completer beeld. Op basis van informatie over een nieuwe bijwerking, interacties tussen medicijnen of een opvallende toename in het aantal meldingen kan medicijnautoriteit CBG actie ondernemen. Bijvoorbeeld door de bijsluiter aan te passen of door risico-informatie te verspreiden.
Bij het melden maakt het niet uit of het om een nieuwe of een bekende bijwerking gaat. Het verloop en de ernst van bekende bijwerkingen houdt het CGB namelijk ook in de gaten.
Over Bijwerkingencentrum Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, waaronder vaccins. Ook kun je hier terecht voor geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Lareb signaleert risico’s van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk en genereert en verspreidt hier kennis over. Dit doet ze door binnenkomende meldingen over bijwerkingen te analyseren en te onderzoeken. Iedereen kan vermoedens van bijwerkingen melden via het online meldformulier.