Leefstijl – sport

Waarom is sporten belangrijk?
Sporten zorgt ervoor, dat je energie krijgt, je spijsvertering beter werkt en je hersenen meer zuurstof krijgen. Je weerstandsvermogen tegen ziekten wordt versterkt, zodat je langer gezond blijft en je gewrichten soepel.
• Sporten is goed om je gewrichten soepel te laten bewegen en je botten sterk te houden.
Artrose (https://reumazorgnederland.nl/artrose/) en osteoporose (https://reumazorgnederland.nl/osteoporose/) zijn de meest voorkomende ziekten aan je bewegingsapparaat, als je ouder wordt. Als je geregeld beweegt, is het mogelijk om veel ellende te voorkomen. Je gewrichten blijven het langst goed als je ze dagelijks beweegt (ook bij beginnende artrose). Osteoporose kun je ook tegen gaan door dagelijks te bewegen. Door belasting blijft het bot stevig en de spieren en pezen rond de gewrichten sterk.
• Sporten is goed voor je hart en bloedvaten.
Er wordt aangeraden om dagelijks 30 minuten te bewegen. Dat houdt je hart en bloedvaten in conditie en verlaagt je bloeddruk. Als je actief bezig bent, dan verhoogt de high densitylipoproteïne (HDL) in je lichaam. Dit is de goede cholesterol, zodat de ongezonde cholesterol (triglyceriden) in je lichaam worden verlaagt. Dit is goed voor je bloedvaten.
• Sporten is goed voor je rug.
Ca. 80% van de Nederlanders heeft ooit last van lage rugklachten gehad of heeft dat geregeld. Bewegen kan zorgen voor het verbeteren van de kracht van de spieren, die je wervelkolom ondersteunen. Als je al last hebt van rugklachten is bewegen dus erg belangrijk. Geschikte sporten kunnen zijn: yoga, pilates en zwemmen. Voetbal en hockey zijn minder geschikt, omdat je gewrichten daarbij zwaardere schokken moeten opvangen.
• Sporten is goed voor je bloedglucosewaarden.
Voor mensen met verhoogde bloedglucosewaarden (bijvoorbeeld diabetes) is bewegen belangrijk. De bloedglucosespiegel daalt bij sporten. Bij veel mensen zal de gevoeligheid voor insuline beter worden, waardoor koolhydraten gemakkelijker in het lichaam worden opgenomen. Regelmatig sporten heeft dus effect op de bloedglucosewaarden.
• Sporten is goed voor het verminderen van stress.
Door te sporten wordt het stresshormoon cortisol sneller afgebroken in je lichaam en komt het hormoon endorfine vrij. Door dit hormoon ga je je beter voelen en je humeur verbetert sterk. Ook worden je gedachten afgeleid door het bewegen van je problemen en kom je tot rust. Er is gebleken dat sporten kan worden gekoppeld aan een verlaagde fysiologische reactie ten opzichte van stress. Je wordt minder vatbaar voor stress.
• Sporten is goed om je gewicht op peil te houden en overtollig gewicht te verliezen.
Bewegen zorgt voor verbranding van calorieën in je lichaam. Door te sporten wordt je stofwisseling (metabolisme) geactiveerd en je spiermassa vergroot, waardoor je ook meer vet verbrandt.

Sporten en reuma
Juist als je reuma hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen.
Op https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/zo-doe-je-spier-en-botversterkende-activiteiten/ van het Kenniscentrum Sport & Bewegen lees je meer over spier- en botversterkende activiteiten. Volgens de beweegrichtlijnen wordt geadviseerd, dat kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar 3x per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Voor volwassenen en ouderen is dit 2x per week en ouderen wordt geadviseerd ook balansoefeningen te doen. Op https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/oefengids-spier-en-botversterkende-activiteiten/ kun je naar de online oefengids voor het doen van spier- en botversterkende activiteiten.
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hieronder vind je de videoreeks “Bewegen met reuma”, waarin Hanneke Muijen-Drop, fysiotherapeute Cura in Motio, je laat zien hoe je thuis kan sporten. Playlist: video’s Bewegen met Reuma: https://www.youtube.com/playlist?list=PLMStZgBykTtvf0qqS38tFz1sqEXV926in

Video 1- https://youtu.be/iGLddzrN24E

 

 

 

In deze eerste aflevering zie je hoe je veilig je spierkracht kunt trainen, gewoon thuis. Je begint met squat & buikspieroefeningen.

Video 2- https://youtu.be/r51z7URnLNU

 

 

 

In de tweede aflevering van ‘bewegen met reuma’ ga je de bovenbenen trainen en krijg je oefeningen voor de core: het spierkorset van buik- en rugspieren, die zorgen voor een goede houding.

Video 3- https://youtu.be/T7SRJtdCMsE

 

 

 

In de derde aflevering van ‘bewegen met reuma’ ga je de spieren van je bovenbenen en billen trainen met een weerstand trainingsband, de dynaband.

Video 4- https://youtu.be/FVSiMxwArhw

 

 

 

In de vierde aflevering van ‘bewegen met reuma’ ga je beginnen met hardlopen. Je krijgt praktische tips over hardloopschoenen, de warming-up, looptechniek en de ondergrond.

Video 5-https://youtu.be/wWW0T1qaPps

 

 

 

In de vijfde aflevering krijg je een work-out met mobiliserende oefeningen voor het verminderen van je stijfheid.

Video 6- https://youtu.be/JocDY0Eh_t0

 

 

 

In de zesde aflevering krijg je een work-out met een stoel met oefeningen voor arm, bovenbeen en bovenrugspieren.

Video 7- https://youtu.be/Gedn7HwIMws

 

 

 

In de zevende aflevering krijg je een work-out met oefeningen voor bovenbeen- en bilspier & armen, bovenrug en de core.

Video 8- https://youtu.be/1OaYk6UX6Iw

 

 

 

In de achtste aflevering krijg je een work-out met oefeningen voor de core en je been- en heupspieren.

Wil je op locatie gaan sporten of aangepast bewegen?
Je kunt altijd een sport locatie in je buurt vinden.
Let er wel op, dat je trainer gecertificeerd is en je aangepast kunt bewegen, als je dat nodig hebt.

Met dank aan MSD Nederland voor de beschikbaarstelling van de 8 video’s: Bewegen met Reuma.

Help mee