Leefstijl als onderdeel van de behandeling
Mensen met een aandoening willen graag aan de slag met leefstijl als onderdeel van hun behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. Want leefstijl is belangrijk voor je gezondheid en kan je welbevinden verbeteren. Volgens de Patiëntenfederatie moet de politiek leefstijl daarom meer op de zorgagenda zetten. Het moet worden gezien als een serieuze behandeloptie, in combinatie met andere zorg. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Leefstijl en preventie
Een gezonde leefstijl kan voorkomen dat je ziek wordt. Maar veel mensen in Nederland hebben een of meerdere chronische aandoeningen, zoals reuma. Dat betekent niet dat leefstijl voor hen niks kan betekenen. Integendeel. Leefstijl als onderdeel van de behandeling biedt een enorme kans om mensen met een aandoening te helpen. Door een gezonde leefstijl kun je namelijk voorkomen dat je aandoening erger wordt, of je kunt jouw situatie zelfs verbeteren. Ook kan leefstijl helpen om leren om te gaan met jouw aandoening. We spreken van een gezonde leefstijl als je voldoende beweegt, gevarieerd eet, niet rookt, weinig tot geen alcohol gebruikt en voldoende ontspanning hebt.
Onderzoek Preventie in de zorg
De Patiëntenfederatie heeft onderzocht hoe mensen met een aandoening zelf denken over het includeren van leefstijl in hun behandeling. En wat hun ervaringen hiermee zijn. Daarover heeft de Patiëntenfederatie in maart en april 2022 ruim 7500 mensen met een (chronische) aandoening ondervraagd, waarvan 24% een reumatische aandoening heeft. De deelnemers beantwoordden bijvoorbeeld in hoeverre zij denken dat een gezonde leefstijl invloed heeft op hun aandoening en wat zij hier zelf aan doen. Maar ook vragen over het contact met zorgverleners waren onderdeel van het onderzoek, genaamd Preventie in de zorg.
Positieve resultaten over leefstijl
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een aandoening leefstijl graag onderdeel willen laten uitmaken van hun behandeling. Van de deelnemers denkt 78% dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op hun aandoening. Veel mensen doen hier dan ook zelf iets aan, zoals bewegen of gezond eten. Maar deelnemers geven ook aan dat ze niet goed weten hoe zij zelf hun situatie kunnen verbeteren. Zij zouden graag een begeleider hebben die hun daarin steunt, of informatie en advies krijgen over wat voor hen goed is. Ze hebben hulp nodig om hun leefstijl te verbeteren. Ze verwachten dan ook dat zorgverleners, zoals de huisarts, leefstijl onderdeel maken van de behandeling.
Contact met zorgverleners over leefstijl en preventie
Een meerderheid van 63% van de deelnemers heeft wel eens met hun zorgverlener gesproken over een gezonde leefstijl en preventie. Niet bij iedereen leidde dit ook tot een betere gezondheid, bijvoorbeeld omdat er algemene adviezen werden gegeven maar minder is gekeken naar persoonlijke verschillen. Mensen geven dan ook aan dat zorgverleners hun nog beter zouden kunnen helpen door onder andere meer tussentijds contact, verdieping en maatwerk. Bovendien missen veel mensen een vergoeding voor leefstijl en preventie.
Aanbevelingen uit het onderzoek
De resultaten uit het onderzoek zijn veelbelovend. Veel mensen met een aandoening denken dat leefstijl als onderdeel van de behandeling hen kan helpen en staan hier positief tegenover. Wel blijkt dat zij hier graag hulp bij krijgen, die nog niet altijd geboden wordt, en dat het aanbod niet altijd kwalitatief voldoende en toegankelijk is. De Patiëntenfederatie roept dan ook op om een gezonde leefstijl als behandeloptie breder in te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door informatie en advies te geven of door te verwijzen naar passende programma’s. Ook is het belangrijk dat leefstijl tijdig wordt besproken, niet pas als de klachten verergeren. Er liggen juist daarvoor al kansen in het hebben van een gezonde leefstijl.
Meer en gevarieerder aanbod nodig
Wel is een gevarieerd aanbod daarbij belangrijk, passend bij individuele voorkeuren en mogelijkheden. Want een gezonde leefstijl volhouden is niet eenvoudig, zo geven mensen met een aandoening ook zelf aan. De Patiëntenfederatie vraagt daarom zorgaanbieders, aanbieders van leefstijlprogramma’s en het sociale domein om lokale netwerken op te zetten, waarin zij mensen met een aandoening kunnen verwijzen naar een breed, toegankelijk en passend aanbod.
Meer lezen?
- Pak nu door met leefstijl in de zorg – Patiëntenfederatie Nederland
- Onderzoek Preventie in de zorg – Patiëntenfederatie Nederland
- Leefstijl en reuma: dit moet je doen! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Leefstijl en voeding – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Voeding en leefstijl bij reumatoïde artritis – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland