Last van Blue Monday? Zo ben jij deze dag de baas!
De derde maandag van januari, dit jaar op 16 januari, staat ook wel bekend als Blue Monday. Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip ‘’feeling blue’’, wat betekent dat je je neerslachtig, somber of down voelt. Blue Monday zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Het is buiten namelijk vaak donker en grauw, alle feestdagen zijn net voorbij en de volgende vakantie lijkt nog ver weg. Veel mensen houden op deze dag ook op met hun goede voornemens. Bovendien begint de werkweek voor velen op maandag. Alles bij elkaar kun je je misschien wel voorstellen waarom mensen zich op Blue Monday somber voelen. Gelukkig bestaan er manieren om deze dag de baas te zijn.
Waar komt Blue Monday vandaan?
In Nederland staat Blue Monday ook wel bekend als Depri Maandag. Het fenomeen is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij ontwikkelde een formule waarmee je kon berekenen dat de derde maandag in januari, of de maandag van de laatste volle week van januari, de dag is waarop veel mensen zich somber voelen. Hoewel wetenschappers de formule bekritiseren, is het goed mogelijk dat je je vandaag neerslachtig voelt. Na de feestdagen geven de donkere dagen van januari veel mensen een terneergeslagen gevoel. Bovendien loop je meer risico op mentale klachten als je een chronische aandoening, zoals reuma, hebt. Daarom geven we je graag tips om niet alleen vandaag, maar het hele jaar door een depressief gevoel tegen te gaan.
Zo ben jij Blue Monday de baas
Er zijn verschillende manieren waarop je zelf je stemming kunt verbeteren. Leg bijvoorbeeld je telefoon weg en ga naar buiten. Daglicht en frisse lucht kunnen helpen om je minder neerslachtig te voelen. Ook kunnen ademhalings- of meditatieoefeningen ervoor zorgen dat je je fijner en rustiger voelt. Daarnaast kun je vrolijke muziek draaien, het liefst met een lekker tempo. Een andere manier om je minder somber te voelen is door 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dat gaat sufheid tegen.
Nog 8 tips om Blue Monday door te komen
Maar er zijn nog meer tips om neerslachtige gevoelens de baas te zijn:
- Doe iets waar je vrolijk van wordt
Misschien het meest voor de hand liggend, maar door iets te doen waar jij vrolijk van wordt kun je je veel blijer voelen. Spreek bijvoorbeeld met iemand af, maak een mooie wandeling of speel samen een spelletje. Probeer piekeren te vermijden, dat verbetert je stemming niet.
- Eet goed en gezond
Gezonde voeding kan je stemming verbeteren. Probeer ook geen maaltijden over te slaan. Daardoor kun je je suf gaan voelen.
- Probeer je goede voornemens vol te houden
Het kan best lastig zijn om je goede voornemens vol te houden. Het is ook helemaal niet erg als je een bepaald voornemen nog niet hebt gehaald. Probeer toch vol te houden, leer van je fouten en wees daarbij aardig voor jezelf. Je kunt ook vragen of anderen je willen helpen om jouw doel te behalen. Het gevoel als het je lukt is vast en zeker positief!
- Probeer te lachen
Lachen geeft je een fijn en positief gevoel. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld online op zoek gaan naar grappige filmpjes of een cabaretvoorstelling bekijken.
- Beweeg!
Vrolijk je stemming op door te sporten of te bewegen. Daarmee komen er geluksstofjes vrij en rem je stresshormonen af. Ga bijvoorbeeld fietsen of zwemmen, of besluit om wandelend naar de supermarkt te gaan.
- Boek een vakantie
Iets hebben om naar toe te leven kan je stemming verbeteren. Boek bijvoorbeeld een vakantie of plan een weekend of dagje weg in eigen land.
- Geef liefde aan anderen
Niet alleen het krijgen van liefde voelt goed, ook het geven van liefde aan anderen kan je stemming verbeteren. Knuffel je dierbaren of vertel ze eens hoeveel ze voor je betekenen. Dat geeft een fijn gevoel.
- Maak een lijstje van dingen die je gelukkig maken
Voel je je somber? Maak dan eens een lijstje met alle dingen die jou gelukkig maken. Zo kom je erachter hoeveel moois er eigenlijk in jouw leven is waar je dankbaar voor bent.
Praten over depressieve gevoelens als je reuma hebt
Als een chronische aandoening zoals reuma hebt, voel je je misschien niet alleen op Blue Monday somber. Mentale klachten komen vaak voor bij mensen met een chronische aandoening, bijvoorbeeld omdat je niet alles kunt doen wat je zou willen of omdat je je eenzaam voelt. Het is belangrijk om depressieve gevoelens serieus te nemen. Door erover te praten met dierbaren of met je huisarts, kun je hulp krijgen om je weer fijner te voelen. Bovendien kan het opluchten om over jouw gevoelens te praten.