5 Tips voor een goed gesprek in de spreekkamer
Zit je binnenkort (online) in de spreekkamer voor je reuma? Voorkom dan dat je na tien minuten met een hoop onbeantwoorde vragen weer ‘buiten’ staat. Geef richting aan het gesprek over jouw behandeling met deze 5 tips.
Hoe vaak komt het niet voor dat je een gesprek met je dokter hebt gehad, de deur uitloopt en denkt “Och, dat had ik nog moeten vragen” of “Ben ik het wel eens met de keus die gemaakt is?”. Met deze tips van de website ‘Begin een goed gesprek’ praat je de volgende keer wèl over de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn.
Tip 1: Zeg aan het begin van het gesprek dat je het op wilt nemen
Dan kan je het gesprek altijd terugluisteren. Zo weet je zeker dat je niets mist.
Tip 2: Vertel wat jij belangrijk vindt
In de spreekkamer komen twee werelden samen: die van jou en die van je zorgverlener. Je zorgverlener deelt informatie over mogelijke behandelingen. Jij deelt informatie over jouw situatie en behoeften als het gaat om jouw leven met reuma. Hoe ziet je leven als patiënt eruit, wat zijn belangrijke dingen voor je (werken, sporten, pianospelen, voor de kinderen zorgen, tuinieren) en wat wil je met de behandeling bereiken (minder vermoeid zijn, geen pijn meer hebben, langer leven, goed kunnen slapen)?
Jouw ideeën over je behandeling en jouw leven zijn belangrijk. Net zo belangrijk als de ideeën van je zorgverlener. Wees daarom open en eerlijk over wat jij graag zou willen.
Tip 3: Deel je uitdagingen
Het is goed om in de spreekkamer de uitdagingen te delen die jou bezig houden. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) ontwikkelde hiervoor gesprekskaarten, zie Samen Beslissen – gesprekskaarten – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. De kaarten behandelen thema’s die voor uitdagingen kunnen zorgen:
- Ziekte
- Dagelijks functioneren
- Leefstijl
- Relaties en Welzijn
Tip 4: Vraag om een keuzehulp
Soms zijn er keuzehulpen die je kunt gebruiken om samen met je zorgverlener een keuze te maken over de best passende behandeling. Een keuzehulp geeft informatie over verschillende behandelopties. De keuzehulp helpt je om de voor- en nadelen van een behandeling en je eigen wensen en voorkeuren op een rijtje te zetten. Een keuzekaart is een voorbeeld van een keuzehulp. Een keuzekaart helpt patiënten en artsen om samen te beslissen voor wel of niet behandelen. Voor allerlei ziekten en aandoeningen is er een kaart. Op die kaart staat informatie over alle mogelijke behandelingen voor die aandoening of ziekte. Zo is er de keuzekaart voor artrose in de knie en artrose in de heup.
Tip 5: Vraag om meer uitleg of meer tijd
Vraag je zorgverlener om een samenvatting aan het eind van het gesprek. Of vat zelf samen wat je gehoord hebt. Zo weet je of alles duidelijk is. En vraag gerust om meer bedenktijd. Je hoeft vaak niet meteen te beslissen.
Meer informatie
Ga voor meer informatie en tips over een goed gesprek in de spreekkamer naar de website: Begin een Goed Gesprek.
Ga voor meer informatie over de gesprekskaarten bij reuma naar de website:
Samen Beslissen – gesprekskaarten – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland