Kuren voert terug op een oude traditie, want vroeger kwamen mensen met allerlei uiteenlopende kwalen naar natuurlijke bronnen met geneeskrachtig water om zich door het bronwater te laten genezen. In de loop van de tijd groeide kuren uit tot een alomvattende behandeling, waarvan het geneeskrachtige bad nog slechts een van de onderdelen uitmaakt.

Kuren geneest een reumatische aandoening niet, maar mensen hebben na een kuur vaak minder pijn en een betere conditie. Ook zijn ze minder moe en kunnen ze hun gewrichten beter gebruiken. Deze positieve effecten houden vaak lange tijd aan.

Waaruit bestaat een kuurreis?

Een kuurreis bestaat uit verschillende onderdelen: de reis, het verblijf en de kuur. De meeste mensen die gaan kuren, boeken hun reis bij een reisorganisatie, die de reis en het verblijf in een kuurhotel regelt. Meestal ligt het kuurhotel naast of dichtbij het kuurcentrum, soms is het een onderdeel van het kuurcentrum. De kuur vindt in het kuurcentrum plaats.

Waaruit bestaat een kuur?

Een kuur bestaat uit een basispakket van behandelingen dat, afhankelijk van plaats en individuele omstandigheden, kan worden uitgebreid met aanvullende behandelingen. Deze behandelingen vinden plaats in een kuurcentrum. De kuurarts in het kuurcentrum stelt aan het begin van de kuur het behandelprogramma vast, dat als het nodig is, ook tussentijds kan worden aangepast. Het basispakket van een kuur moet minimaal de volgende elementen bevatten: baden in thermaal water; actieve oefentherapie; en ontspanning.

Voor wie is kuren een goede behandeling?

Kennis over het effect van kuren is vooral gebaseerd op ervaringsgegevens. De meeste kuurervaring is opgedaan bij het monitoren van mensen met RA, de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica. Maar ook mensen met aan reuma verwante aandoeningen hebben baat bij een kuurbehandeling. Mensen met een reumatische aandoening die gekuurd hebben, geven aan dat ze zich beter voelen. Ze hebben meer energie, minder pijn en kunnen hun gewrichten beter bewegen. Ook activiteiten als wandelen, fietsen en werken gaan beter. Na de kuur kunnen ze meestal beter met hun ziekte uit de voeten.

U kunt met uw behandelend arts overleggen of kuren in uw situatie mogelijk is. Er zijn ook situaties waarin kuren is af te raden.

U moet ook nachecken of uw zorgverzekeraar de kuurreis of een gedeelte ervan wil vergoeden.

Zie hiervoor de brochure Kuren van het Reumafonds, die u kunt downloaden via hun website www.reumafonds.nl of per post bestellen.