Kunstmatige intelligentie bij moeilijk te behandelen reumatoïde artritis
Het UMC Utrecht heeft een Europese subsidie van zes miljoen euro ontvangen voor de STRATA-FIT studie. Het gaat om een internationaal onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) als beslishulp voor de aanpak van moeilijk behandelbare reumatoïde artritis (RA).
De STRATA-FIT studie wil AI gebruiken om wiskundige modellen te ontwikkelen die de eigenschappen van mensen met moeilijk te behandelen RA beter herkennen. Dit wordt gedaan aan de hand van grote hoeveelheden patiëntgegevens en bloedmonsters. Het doel is om behandeling meer op maat mogelijk te maken. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling.
Persoonlijke behandeling en preventie van RA
De onderzoekers willen ook een wiskundig model ontwikkelen om bij mensen met een recente RA-diagnose te bepalen of zij een verhoogd risico hebben op een moeilijk te behandelen vorm van de ziekte. De RA- behandeling kan zodoende vanaf de start rekening houden met dit verhoogde risico.
Einddoel STRATA-FIT
Als de STRATA-FIT studie succesvol is, kan dit leiden tot een verbeterde behandeling van patiënten met moeilijk te behandelen RA. Dit resulteert in een aanzienlijke verbetering van hun kwaliteit van leven tegen lagere zorgkosten. Het onderzoek is gepland voor een periode van zes jaar. Het consortium achter STRATA-FIT brengt reumatologen, mensen met RA en experts op het gebied van klinische, biologische, data- en computerwetenschappen samen om deze uitdaging aan te gaan.
Bron: UMC Utrecht – Verbetert AI de behandeling van reuma?