Kom op WereldReumadag naar het LUMC
Op WereldReumadag, 12 oktober, sluit het LUMC aan bij het programma Leiden 2022 European City of Science. Het LUMC laat zien wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van zorg voor patiënten met reumatologische ziekten. Leiden European City of Science 2022 is een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest.
Nieuwsgierige geest?
De mensen met die ‘nieuwsgierige geest’ kunnen op 12 oktober van 16.15 uur tot 18.00 uur in de Burumazaal, gebouw 3 van het LUMC, veel meer te weten komen over reuma. Het programma is veelomvattend voor die korte tijd.
Artrose
Margreet Kloppenburg, hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de etiologie en klinimetrie van artrose, trapt af met een lezing over Artrose, de ‘Hope Studie’. Margreet Kloppenburg: “De resultaten van de HOPE-studie geven reumatologen een nieuwe tijdelijke behandeloptie bij patiënten met een pijnlijke en hinderlijke opvlamming van hun handartrose.”
Treat Earlier
Annette van der Helm, hoogleraar reumatologie, in het bijzonder vroege artritis, volgt met een uitleg over RA, op weg naar preventie, de Treat Earlier studie. Kan chronische artritis en reumatoïde artritis (RA) worden voorkomen is met een zeer vroege behandeling met methotrexaat? Annette van der Helm leidt deze Treat Earlier studie.
Sclerodermie
Jeska de Vries-Bouwstra, reumatoloog en medisch coördinator Zorgpad Systemische sclerose, spreekt over Sclerodermie, van onbehandelbaar naar targeted therapies en beenmergtransplantatie. Jeska de Vries richt zich in haar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van systemische sclerose onder andere op biomarkers voor risicostratificatie in systemische sclerose.
SLE
Om kwart over vijf is het woord aan Jolien Suurmond, senior onderzoeker. Zij vertelt over SLE: wat begrijpen wij van de pathogenese? Pathogenese is het meestal stapsgewijze ontstaan, ontwikkelen en verloop van een aandoening of ziekte. Het slotwoord is aan Renée Allaart, hoofd van de Clinical Research Unit. Haar lezing gaat over SLE: van beter begrip tot nieuwe interventies. In ReumaMagazine 7 (november 2022) vertelt zij over hoe belangrijk klinische trials zijn om nieuwe behandelingen (interventies) te ontwikkelen.
Vragen stellen
Na elk onderdeel krijgen mensen in de zaal de kans om vragen te stellen.
Bron
Dit artikel is met toestemming overgenomen van ReumaMagazine.
Lees ook
WereldReumadag 2022 – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Maak jouw reuma zichtbaar! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland