Koken met Kerst: tips voor in de keuken en aan tafel
De decembermaand draait voor veel mensen om gezelligheid, vrienden en familie. Vaak gaat dat gepaard met lekker eten. Dit maakt Kerst voor mensen met reuma soms een hele uitdaging. Reumahanden kunnen je in de keuken namelijk flink dwarszitten. Als je pijn of minder kracht hebt in je handen, is het goed om te weten hoe je je handgewrichten en polsen zo goed mogelijk gebruikt. Daarom zetten we hieronder wat handige tips op een rijtje!
Zet je spullen alvast klaar
Koken gebeurt natuurlijk in de keuken. Zet de spullen die je nodig hebt voor het bereiden van je gerechten daarom tussen heup- en schouderhoogte alvast klaar op het aanrecht en in je (koel)kast. Dit scheelt energie op het moment dat je start met koken.
Makkelijker snijden, schillen en openen
Wanneer je gaat koken moet je vaak dingen schillen en snijden en vaak ook een blik of pot openen. Met reumahanden gaat dat soms behoorlijk moeilijk. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om dit wat te makkelijker te maken, zoals:
- Snijplanken met zuignappen of klemsteunen
- Een kaasschaaf en messen met een gehoekt handvat: het handvat staat dan omhoog, waardoor je het makkelijker kunt vasthouden.
- Dunschillers met een breed handvat: dit verstevigt je grip.
- Een wikkeldoekje om een handvat: zo is het handvat dikker waardoor je ook meer grip hebt.
- Elektrische messen: zo kan je makkelijker snijden.
- Een schaar: is handig om eten zoals bijvoorbeeld brood mee te ‘knippen’.
- Een keukenmachine: om fruit en groenten mee te snijden
- Kleingesneden vlees: zodat je niet zelf hoeft te snijden.
- Vlees dat even in de vriezer heeft geleden voor je het snijdt: half bevroren vlees snijdt makkelijker dan ontdooid vlees.
- Een pottenwipper of ‘jarkey’: zo krijg je potjes open zonder veel kracht te zetten.
- Anti-slipmatjes: voor meer grip. Leg er bijvoorbeeld een onder je snijplank of gebruik ze bij het openen van potten.
Minder zwaar koken met meer grip
Als alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om de pannen erbij te pakken. Zware pannen zijn lastig te tillen en daardoor niet erg gebruiksvriendelijk. Maar ook hier hebben we wat handige trucs voor je:
- Een minder zware pan: zo kan je de pan makkelijker optillen.
- Een pan met twee oren: zo kan je de pan makkelijker optillen met twee handen.
- Een maatbeker: hiermee kan je beetje bij beetje een pan vullen met bijvoorbeeld water. Zo hoef je geen zware pan te tillen.
- Pollepels of spatels met een brede steel
- Een vergiet op pootjes: deze staat stevig en maakt het afgieten van een pan minder zwaar.
- Een pannenlap van kunststof: deze heeft meer grip dan een stoffen pannenlap.
Hulp aan tafel
Als de maaltijd dan bereid is, kun je eindelijk lekker aan tafel! Helaas gaat eten en drinken ook niet altijd makkelijk met reumahanden. Als je regelmatig last hebt van je handen tijdens het eten, bekijk dan eens deze tips:
- Aangepast bestek (verdikt, verlengd of gebogen): zo heb je meer grip op je bestek.
- Kopjes en mokken met een groot oor: zo heb je meer grip.
- Glazen met een verdikte voet: zo staat je glas stabieler wanneer je het oppakt of neerzet
- Anti-slipmatje onder je bord: zo staat je bord steviger op z’n plek.
- Licht servies (zoals bijvoorbeeld campingservies): dit is minder zwaar om te tillen. .
Eten voor een moeilijke dag
Hopelijk helpen deze tips je om zonder al te veel pijn en moeite een lekkere maaltijd op tafel te zetten. We geven je nog één laatste tip: zorg ervoor dat je altijd eten in huis hebt dat al helemaal klaar is. In de vriezer blijft eten vaak een paar maanden houdbaar. Zo kun je altijd een lekkere en voedzame maaltijd eten bijvoorbeeld op dagen dat je handen te veel pijn doen om te koken. Of op 3de Kerstdag wanneer een pyjama dag zonder gedoe in de keuken meer dan geoorloofd is.