Knierevalidatie

Na de operatie

Op de dag van de operatie start je na afloop van de operatie meteen onder begeleiding van een fysiotherapeut met je revalidatie. Dat betekent dat je ongeveer 2 tot 4 uur na de ingreep alweer hebt gestaan en een stukje gelopen.
Je mag je knie, als de operatie goed gegaan is, meteen volledig belasten.
Je hoort van de fysiotherapeut hoe je het beste kunt zitten, (op)staan en lopen en wat je beter niet kunt doen. Om vallen te voorkomen, loop je 4 tot 6 weken met krukken. Vraag je fysiotherapeut, wanneer je de krukken minder kunt gaan gebruiken.

Revalidatie thuis

Je mag naar huis als:
• je wond goed geneest.
• de medicijnen tegen de pijn werken.
• je zonder hulp naar het toilet kunt (met krukken of een looprekje).
• je je knie redelijk kunt bewegen.
Om vallen te voorkomen, loop je 4 tot 6 weken met krukken. Probeer meerdere keren per dag je oefeningen van de fysiotherapeut te doen, ongeveer 20 tot 30 minuten per keer. Je herstel kan 3 tot 6 maanden duren. Meestal verdwijnt de pijn in de knie langzaam, maar je kunt ook pijn blijven houden. In de eerste drie maanden herstelt je knie het snelst. Tot ongeveer een jaar na de operatie kan je knie vaak nog verbeteren.

Revalidatie elders

Je kunt ook in een verzorgingshuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum revalideren. De nazorg kan verschillen per ziekenhuis, informeer van te voren hoe dat geregeld is. Als je na de operatie nog niet naar huis kunt, dan ga je naar een verzorgingshuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum, waar plaats is.

Help mee