Knieprothese

Wanneer krijg je een knieprothese?

Je kunt een knieprothese (kunstknie) krijgen, als andere adviezen en behandelingen niet genoeg helpen, zoals bijvoorbeeld voldoende beweging, sporten, afvallen als je te zwaar bent, pijnstillers en een injectie met een ontstekingsremmer. Een kunstknie kan ervoor zorgen, dat je weer beter kunt bewegen en minder last hebt van pijnklachten. Zie: Keuzekaart in Beeld Artrose in de knie.
De huisarts verwijst je dan naar een orthopeed of orthopedisch chirurg. Deze onderzoekt je knie en maakt een röntgenfoto om te kijken, hoe erg je knie beschadigd is. Samen met je orthopedisch chirurg beslis je of een knieprothese (kunstknie) voor jou geschikt is.
Er wordt het vaakst een totale knievervanging (totale knieprothese) gedaan.

Soorten protheses bij een knieprothese

Er is een totale knieprothese, een halve knieprothese (hemi-prothese) of een knieschijfprothese (patello-femorale prothese).
Wat is een totale knieprothese?
Bij een totale knieprothese worden in het kniegewricht zowel het gedeelte van het kraakbeen op het dijbeen als het kraakbeen op het scheenbeen vervangen door een metalen component, waartussen een kunststof laag zit. Afhankelijk van de slijtage door een erg aangetaste knie en andere factoren zoals bijvoorbeeld reuma, wordt ook de binnenzijde van de knieschijf door een kunststof schijfje vervangen.
Wat is een halve knieprothese?
Wanneer alleen de binnen- of buitenzijde van de knie moet worden vervangen, wordt een halve knieprothese (hemi-prothese, unicondylaire of unicompartimentele prothese) gebruikt. Bij een halve knieprothese wordt alleen het beschadigde, meestal binnenste, deel van je knie vervangen. Het overige deel blijft intact, inclusief de kruisbanden. Hierbij wordt 75% minder bot en kraakbeen verwijderd en blijven beide kruisbanden behouden. De unicompartimentele knieprothese is een enkelzijdige knieprothese, die aan de binnenzijde van de knie geplaatst wordt.
Wat is een knieschijfprothese?
Een knieschijfprothese (patello-femorale prothese) is mogelijk als alleen het kraakbeen van je knieschijf en het tegenoverliggende kraakbeen van het bovenbeen, waar de knieschijf over heen glijdt, is versleten, terwijl het kraakbeen tussen bovenbeen en onderbeen nog goed is. Bij de operatie wordt de knieschijf en het gootje van het bovenbeen, waar die knieschijf doorheen glijdt, vervangen. De oorzaak van de patello-femorale artrose is nog niet helemaal duidelijk. Wel hebben de meeste mensen een instabiele knieschijf en ernstige artrose (slijtage) in de knieschijf (patella).

Levensduur knieprothese

Een knieprothese of kunstknie gaat 15 tot 20 jaar mee. Soms moet de kunstknie binnen 15 jaar weer vervangen worden, als de klachten weer erger worden. Als het nodig is, kun je in beide knieën een kunstknie krijgen.

knie knieoperatie knievervanging knieprothese

Help mee