Knie – risico en informatie

Risico’s bij plaatsing knieprothese (kunstknie)
Een wondinfectie bij de operatie.
Door een wondinfectie kan de prothese losraken. Je knie is rood en pijnlijk en je kunt koorts hebben. Een infectie ontstaat meestal niet direct, maar na ongeveer 5 dagen na de operatie. Je krijgt langdurig antibiotica. Soms is opnieuw een operatie nodig om pus te verwijderen. Roken vergroot de kans op een wondinfectie. Rook in ieder geval niet meer, totdat je wond is genezen. De kans bestaat, dat de prothese weer verwijderd moet worden. Je krijgt dan pas weer een nieuwe prothese, als de infectie volledig weg is.
Een infectie in je kunstknie.
Bij een infectie wordt je kunstknie schoongespoeld. Daarvoor maakt de chirurg je knie opnieuw open via hetzelfde litteken van de operatie. Alle onderdelen van de prothese worden schoongespoeld met een zoutoplossing en je krijgt antibiotica. De kans op een infectie in je kunstknie is groter als je ergens anders in je lichaam al een infectie hebt, bijvoorbeeld een blaasontsteking, keelontsteking, steenpuist of wondinfectie. Als de infectie niet weggaat, moet heel soms de prothese weer uit je knie verwijderd worden.
Een terugkerende infectie.
Als je een infectie hebt gehad en daarna een nieuwe prothese krijgt, dan kun je opnieuw een infectie krijgen. Als je steeds weer infecties krijgt, dan krijg je helemaal geen prothese meer. De chirurg zet je knie dan vast (artrodese). Je kunt dan wel op je been steunen, maar je knie buigen gaat niet meer.
Een nabloeding.
Je krijgt een drukverband om een nabloeding te voorkomen. De kans op een nabloeding is het grootst in de eerste 24 uur na je operatie.
Kans op trombose (een bloedstolsel).
Tijdens en na de operatie krijg je medicijnen, die de kans hierop verminderen. De medicijnen tegen trombose zijn tabletten of injecties in je buik of been.
Je knieschijf (patella) beweegt niet goed mee.
Je knie buigt niet goed, omdat de knieschijf niet goed mee beweegt. Je knieschijf glijdt dan niet goed over de prothese. Het buigen van je knie is moeilijk en pijnlijk. Een knieschijfprothese (patello-femorale prothese) kan dan een optie zijn.
Littekenvorming in de huid bij de knie.
Het litteken in je huid bestaat uit bindweefsel. Dit stugge weefsel beperkt soms het buigen van je kunstknie. Een kunstknie buigt wel minder ver dan een gewone knie. Maar meestal buigt het voldoende om te kunnen zitten, lopen en fietsen. Maar soms lukt dat niet door de littekenvorming.
Om de beweeglijkheid en soepelheid van het litteken en de huid te verbeteren, buigt de orthopedisch chirurg je knie dan onder verdoving verder door.
Een te zware belasting van je kunstknie.
De eerste 3 maanden mag je je kunstknie niet te zwaar belasten. Je kunt bijvoorbeeld niet basketballen, voetballen, joggen en volleyballen. Je kunt wél wandelen, zwemmen, golfen en fietsen. Bij lichamelijk zwaar werk kunnen aanpassingen nodig zijn. Zorg, dat je ook een gezond gewicht hebt, want overgewicht drukt op je knie. Vraag om een doorverwijzing naar een diëtiste.

Vervanging van de knieprothese (kunstknie)
De orthopeed besluit of het nodig is om (een deel van) je knieprothese te vervangen bij klachten als:
• pijnklachten door loslating van de prothese of slijtage van het kunststof gedeelte bij een eerst goed werkende knieprothese.
• een instabiel gevoel in je knie door een versleten meniscusblok of afname van kwaliteit van je gewrichtsbanden.
• een afgenomen beweeglijkheid van je knie door littekenweefsel, pijn en eventuele zwelling.
• de aanwezigheid van een infectie.

Meld bij elke medische behandeling, dat je een kunstknie hebt.
Er gelden verder dezelfde risico’s als bij andere operaties.

Meer informatie over een knieprothese (kunstknie)
• Kijk op https://zorgvoorbeweging.nl/pijn-aan/knie/knieprothese van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).
• Kijk op https://www.zorgkaartnederland.nl/aandoeningen/knievervanging/zorgaanbieders voor ervaringen met zorgverleners en om zelf zorgverleners te waarderen.
• Kijk op de vergelijkingshulp https://keuzehulpen.zorgkaartnederland.nl/knievervanging om te zoeken naar de zorgaanbieder, die het best bij jouw wensen past.
• Kijk op https://www.thuisarts.nl/kunstknie
• Kijk op Thuisarts Keuzekaart_behandeling_bij_artrose_in_de_knie_2022
• Folders uit ziekenhuizen over plaatsing van een knieprothese.
• Kijk op de consultkaart Artrose in de knie om te zien welke mogelijke behandelingen er zijn en welke het beste bij je past.
• Kijk op de Keuzekaart in beeld Artrose in de knie om te zien welke mogelijke behandelingen er zijn en welke het beste bij jou past.
• Dr. H.J. Mencke I Artrose van de knie I https://youtu.be/PvpI3M_Bb1A
• Schooltv I Kniegewricht I https://schooltv.nl/video/kniegewricht-pas-op-je-knie-kan-alleen-buigen-en-strekken

Help mee