Gezwollen, bloedend tandvlees of een droge mond, het zijn voorbeelden van problemen die vaker voorkomen als je reuma hebt. Op het gebied van reuma en een goede mondzorg valt er nog het nodige te onderzoeken. Daarom was de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland betrokken bij de nieuwe onderzoeks-agenda voor mondzorg. Een onderzoeks- agenda die niet alleen gemaakt wordt door mondzorgprofessionals maar ook door patiënten. Sommige aandoeningen vragen namelijk een aangepaste aanpak van mondzorg.
Promovenda Puck van der Wouden is tandarts en werkzaam bij de afdeling Sociale Tandheelkunde van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA). In het kader van haar promotieonderzoek heeft zij de nieuwe Kennisagenda Mondgezondheid helpen samenstellen. In dit proces betrok zij niet alleen zorgverleners in de mondzorg maar ook patiënten; wat vinden zij belangrijk wanneer het gaat om een goede mondzorg? Welke thema’s voor onderzoek hebben wat hun betreft prioriteit?
Een gedeelde agenda
Na (groeps)gesprekken, vragenlijst-rondes en gezamenlijke bijeenkomsten is het gelukt om tot een korte lijst van onderzoeksonderwerpen te komen die zowel door mondzorgprofessionals als patiënten wordt ondersteund:
- Hoe kunnen we gedragsverandering voor een gezondere mond bewerkstelligen?
- Wat is de relatie tussen de mondgezondheid en (medische & psychische) aandoeningen?
- Hoe kunnen mondzorgprofessionals beter betrokken worden bij andere zorgverleners?
- Onderzoek naar mondzorg afgestemd op patiënten met een chronische aandoening.
- Onderzoek naar de mogelijkheid om mondzorg in de basisverzekering op te nemen voor mensen met een chronische aandoening.
- Onderzoek naar het uitbreiden van de kennis van de (mond)zorgprofessionals buiten hun eigen vakgebied.
- Mondzorg voor oudere patiënten: Wat zijn de gevolgen voor behandelplan en behandeling?
- Onderzoek naar hoe patiënten over (toekomstige) mondzorgbehandelingen kunnen mee beslissen.
Meer aandacht voor mondzorg en maatschappij
‘Uit de gezamenlijke prioriteiten van mondzorgprofessionals en patiënten blijkt dat aan materiaal-technisch onderzoek minder prioriteit wordt gegeven.’ zo meldt het rapport bij de kennisagenda. ‘Hier tegenover staat dat maatschappelijke onderwerpen en onderzoek naar het zorgsysteem juist als belangrijk worden aangemerkt. Het ligt dan ook voor de hand om voor verder onderzoek samenwerking te zoeken met partijen waar deze expertise nadrukkelijk aanwezig is. Wij spannen ons dan ook in om onderzoeks-financiers, beleidsmakers en patiëntenorganisaties daartoe te informeren en mobiliseren.’
Meer informatie?
Bent u benieuwd naar het totale rapport? Lees dan hier verder: ‘Kennisagenda Mondgezondheid: perspectieven verbonden’