Kan je het risico op een opvlamming bij reuma voorspellen?
Het gebeurt vaak dat biologicals (b-DMARDS) bij mensen met reumatoïde artritis (RA) worden afgebouwd als de ziekte in een rustige fase zit (remissie). Maar we weten op dit moment nog niet hoe je de medicijnen het beste afbouwt en voor wie dit veilig is. Na het afbouwen van medicijnen loop je namelijk het risico dat je weer een opvlamming krijgt. Onderzoekers denken dat het risico op een opvlamming niet voor iedereen even groot is. Er is recent een onderzoek gedaan om hier meer over te weten te komen.
Afbouwen van medicijnen
Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ziekte. Het is helaas nog niet te genezen. Het belangrijkste doel van medicijnen is om de ontstekingen aan de gewrichten te remmen en de ziekte tot rust te brengen. Als de ziekte in een rustige fase zit, worden de medicijnen vaak weer afgebouwd. Het voordeel van het afbouwen van medicijnen is dat je niet onnodig lang medicijnen hoeft te gebruiken. En dat je niet onnodig lang last hebt van nare bijwerkingen. Daarnaast bespaart het natuurlijk ook veel kosten, omdat biologicals dure medicijnen zijn. Maar helaas krijgt een groep mensen na het afbouwen van de medicijnen een opvlamming. In deze studie hebben onderzoekers gekeken waarom sommige mensen met RA na het afbouwen van biologicals een opvlamming krijgen en anderen niet. Als je dit kunt voorspellen kun je ook beter advies geven aan mensen of het verstandig is om af te bouwen of niet.
Hoe is dit onderzoek uitgevoerd?
Aan dit onderzoek deden 123 mensen met reumatoïde artritis mee. De studie is uitgevoerd in Groot-Brittannië. Om deel te mogen nemen aan het onderzoek moest hun ziekte in een stabiele fase zitten en ze moesten b-DMARD’s gebruiken. Ze mochten zelf kiezen of ze doorgingen met het gebruik van medicijnen of dat ze gingen afbouwen. Ze werden uiteraard geïnformeerd over het risico van een opvlamming als ze zouden gaan afbouwen. Iets meer dan de helft van de deelnemers (63) koos ervoor om medicijnen af te gaan bouwen. Van de deelnemers werden verschillende gegevens verzameld en onderzocht, zoals bloedwaarden.
Wat komt er uit het onderzoek naar voren?
Van de 63 deelnemers die de medicijnen gingen afbouwen, kregen er 23 (37%) een opvlamming van de ziekte binnen 1 jaar. In de groep die medicijnen bleven gebruiken kregen er 12 (20%) een opvlamming.
Wat zijn belangrijkste conclusies?
- Het risico op een opvlamming is hoger als je b-DMARDs afbouwt dan als je de medicijnen blijft gebruiken.
- Er zijn 3 meetbare waarden in het bloed (biomarkers) gevonden die een opvlamming goed kunnen voorspellen. Mensen met een lage T-cel waarde, een hoge waarde van ontstekingscellen (IRC’s) en een hoge waarde van CRP (C-reactief proteine, maat voor ontstekingen) hadden een hoog risico op een opvlamming.
- Het bepalen van deze biomarkers in het bloed kan dus helpen bij het maken van een beslissing over het wel of niet afbouwen van medicijnen. Mensen met een hoog risico op een opvlamming zouden dan beter door kunnen gaan met medicijnen. Mensen met een laag risico zouden geadviseerd kunnen worden om de medicijnen af te bouwen.
Dit was een relatief klein onderzoek, met weinig deelnemers. In de toekomst zal meer onderzoek nodig zijn, voordat dit echt door artsen toegepast kan worden.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Hier vind je het volledige artikel over het voorspellen van een opvlamming bij afbouwen van medicijen: Predicting Flare in Patients With Rheumatoid Arthritis in Biologic Induced Remission, on Tapering, and on Stable Therapy