Jong en reuma: voor het eerst aan het werk
Het is voor iedereen een uitdaging om de overstap te maken van een opleiding naar werk. Toch kan dit voor mensen met reuma extra lastig zijn, zeker als je jong bent. Daarom heeft EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology), de Campagne #Time2Work gelanceerd. Deze campagne is bedoeld om mensen met reuma in het werkveld te ondersteunen. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) doet actief mee met de campagne: “Impact van reuma op werk”. RZN is namens Nederland lid van EULAR.
Je bent jong en wil aan het werk
Het is belangrijk dat iedereen de kans heeft om te werken. Maar als je jong bent en reuma hebt, loop je misschien tegen problemen aan. Problemen waar leeftijdsgenoten geen last van hebben. Je kunt je dan ontmoedigd voelen, of niet weten waar je moet beginnen. Daarom heeft EULAR een module ontwikkeld speciaal voor jongeren met reuma die aan het werk willen. Het maakt niet uit of je voltijd, deeltijd of vrijwillig wilt gaan werken. Zie: RZN module 1 De impact van reuma op werk
Informatie en tips
De module staat boordevol tips en nuttige informatie als je voor het eerst naar een baan solliciteert. Dit zal je helpen bij het vinden van een baan die bij je past, maar ook bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Daarnaast geeft de module veel stof tot nadenken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een werkgever vragen stelt over je reuma; maar hoe ga je daar mee om? Misschien is bepaalde informatie voor jou belangrijker dan andere. Daarom is de module opgedeeld in verschillende onderdelen. Je kunt een keuze maken uit de informatie waar jij behoefte aan hebt. De module is ingedeeld in:
- Inleiding
- Wat werkgevers willen
- Potentiële werkgevers benaderen
- Voorbereiding op een gesprek met een potentiële werkgever
- Praten met werkgevers, managers en collega’s
- Hoe je arts en zorgteam je kunnen helpen
Uitdagingen
De module behandelt per onderwerp, welke uitdagingen je misschien tegen gaat komen. Ook staat erin hoe je hiermee om kunt gaan. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om een potentiële werkgever te benaderen en in te schatten of je iets over je reuma wilt vertellen. Daarnaast geeft de module algemene informatie, die voor iedereen op de arbeidsmarkt handig is. Voorbeelden zijn hoe een CV eruit ziet en waar je op moet letten bij het solliciteren.
Benadruk wat je WEL kan!
Ondanks dat het misschien uitdagend kan zijn om werk te zoeken als je reuma hebt, moet je je vooral focussen op alle dingen die je wel kan. Door te benadrukken welke vaardigheden en kwaliteiten jij hebt, zien werkgevers dat jij een aanwinst bent voor hun organisatie of bedrijf. Sommige vaardigheden heb je mogelijk zelfs ontwikkeld omdat je reuma hebt. Zo ben je misschien een echte doorzetter, flexibel en sta je positief in het leven. En dat zijn kwaliteiten die op elke werkvloer gewaardeerd worden!
Wereldreumadag
Reuma heeft niet alleen invloed op je werk, maar op je hele leven. Daarom wordt op Wereldreumadag (WRD), op 12 oktober, aandacht gevraagd voor mensen met reuma. Vele mensen hebben elke dag last van ontstekingen, pijn en vermoeidheid. Anderen krijgen niet of te laat de diagnose, waardoor omgaan met hun symptomen extra lastig is. Wereldreumadag maakt de strijd tegen reuma zichtbaar.
informatie
Meer weten over werken als je reuma hebt? En wat dit betekent voor je inkomen? Kijk op onze website voor meer informatie.