Jicht – behandeling
Behandeling
De dokter gaat samen met jou kijken naar de beste medische behandeling met medicijnen voor je klachten. Je kunt hierbij gebruik maken van de 3 goede vragen. Je moet altijd achter je gekozen behandeling staan, want dan heeft een behandeling de beste kans van slagen.
Pijnstillers, die je zelf kunt aanschaffen zonder recept
• Paracetamol (pijnstiller).
Paracetamol helpt tegen pijn en koorts, veroorzaakt geen maagproblemen, geeft meestal geen bijwerkingen en gaat goed samen met andere medicijnen. Paracetamol kun je overal zelf kopen in de winkels en je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.
• NSAID.
Een NSAID is een pijnstiller. NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Deze medicijnen remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. Ze bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden. Je kunt deze medicijnen met de werkzame stoffen diclofenac, naproxen en ibuprofen overal bij de drogist of in de supermarkt kopen. Je koopt de NSAID met een lage hoeveelheid van de werkzame stof. Je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.
Let op! Het is altijd belangrijk om aan de huisarts of je andere dokters te vertellen, dat je al zelf een NSAID bij de drogist of in de supermarkt koopt en gebruikt. Anders kun je teveel van de werkzame stof binnen krijgen, als de huisarts of dokter je een NSAID voorschrijft, die alleen in de apotheek op te halen is met recept.
Keuzes behandeling
Een aanpassing van je leefstijl is belangrijk voor het verkleinen van je kans op jicht. De huisarts kijkt naar je dagelijkse leefgewoonten en wat je eet. Als je jicht krijgt, heb je vaak ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol, suikerziekte en overgewicht. Het is dus belangrijk om je bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol regelmatig bij de huisarts te laten controleren.
Als je jicht niet goed onder controle komt of als je 3 of meer jichtaanvallen hebt en er meerdere gewrichten ontsteken, dan wordt je naar de reumatoloog verwezen. De dokter kijkt naar je klachten en de mogelijke bijwerkingen. Bij de medicijnkeuze kijkt je dokter naar de ernst van je ziekte, de bijwerkingen die het medicijn kan geven en de reactie van je lichaam op het medicijn.
Ontstekingsremmende pijnstillers
• NSAID
NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug en wordt gebruikt als pijnstiller. Deze medicijnen hebben als werkzame stoffen ibuprofen, naproxen en diclofenac. Ze remmen de aanmaak van het hormoon prostaglandine, waardoor pijn, koorts en je ontsteking afnemen. Een hormoon is een stofje, dat je lichaam zelf aanmaakt en dat via de bloedbaan je organen en weefsels aanstuurt om allerlei lichaamsfuncties te regelen, zoals je bloeddruk. Prostaglandines zijn nauw betrokken bij de vorming van maagslijmvlies en hebben zo een beschermende werking op de maagwand. Als je langere tijd een NSAID met een hogere hoeveelheid werkzame stof gebruikt, dan wordt je maagslijmvlies steeds dunner en kan de maagwand geïrriteerd raken door het maagzuur. Je krijgt daarom ook een maagzuurremmer voorgeschreven. NSAIDs remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. De medicijnen bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden. Bij de dokter krijg je een hogere hoeveelheid van de werkzame stof voorgeschreven op recept. Een NSAID kan de nierfunctie remmen, waardoor het urinezuur niet goed afgevoerd wordt en een jichtaanval soms langer duurt.
• Corticosteroïden
Zijn je klachten ernstig of reageert je lichaam niet op de medicijnen, die je ontstekingen moeten afremmen, dan kan je dokter een corticosteroïd met de werkzame stof prednison voorschrijven. Corticosteroïden zijn medicijnen, die de afweerreactie in je lichaam versterken en je ontstekingen onderdrukken. Een corticosteroïd is een kunstmatig gemaakt bijnierschorshormoon uit de fabriek. De werking van dit medicijn is hetzelfde als dat van het natuurlijke hormoon, dat je lichaam in je bijnieren (bijnierschors) aanmaakt. Je dokter schrijft een hoeveelheid corticosteroïd voor, die hoger is dan je lichaam normaal aanmaakt in je bijnieren. Zo kunnen de ontstekingen in je lichaam onderdrukt worden.
• Colchicine
Colchicine is een werkzame stof, die voorgeschreven wordt bij jicht. Colchicine remt acute ontstekingen en kan voorkomen dat nieuwe ontstekingen door jicht ontstaan. Door remming van de ontsteking vermindert de pijn en neemt de zwelling af. Colchicine werkt vaak al binnen 1 dag. Het verlaagt het urinezuur in het bloed overigens niet. Hier zijn andere medicijnen voor zoals allopurinol, benzbromaron en febuxostat.
Colchicine heeft veel wisselwerkingen met andere middelen. Laat je apotheker controleren of je colchicine veilig kunt gebruiken met je andere medicijnen. Drink geen grapefruitsap en eet geen grapefruits, zolang je colchicine gebruikt, tot en met een dag na het stoppen. Grapefruitsap verhoogt de kans op de bijwerkingen.
Urinezuur verlagende medicijnen
Je krijgt deze medicijnen die het urinezuur verlagen vaak levenslang voorgeschreven, want bij het stoppen met deze medicijnen komt de jicht op den duur weer terug. Als je voor het eerst deze medicijnen gaat gebruiken, kun je een aanval van jicht krijgen. Daarom wordt bij gebruik van deze medicijnen soms ook een lage dosis colchicine of een lage dosis van een NSAID voorgeschreven om een jichtaanval te voorkomen. Je krijgt een urinezuur verlagend medicijn als je:
– meerdere jichtaanvallen per jaar hebt (chronische jicht).
– een chronische ontsteking, nierstenen of een gewrichtsbeschadiging door jicht hebt.
– jichtknobbels (tophi) hebt.
• Allopurinol
Allopurinol is een werkzame stof, die de hoeveelheid urinezuur in je bloed vermindert. Door te veel urinezuur ontstaan kristallen in je gewrichten (jicht) en nieren (nierstenen). Ook kunnen er jichtknobbels onder de huid ontstaan. Allopurinol helpt bij het voorkomen van jicht, jichtknobbels en nierstenen. Binnen enkele weken tot maanden heb je minder kans op jichtaanvallen, verkleinen de knobbels onder je huid en zullen nierstenen minder snel groeien of ontstaan. Je dokter zal de hoeveelheid urinezuur in je bloed regelmatig meten. De eerste weken kun je juist extra jichtaanvallen krijgen. Daarom schrijft je dokter soms de eerste tijd ook een medicijn voor tegen gewrichtsontstekingen. Drink veel tijdens je behandeling: 2 tot 3 liter vocht per dag. Dat helpt de hoeveelheid urinezuur in je bloed te verlagen.
• Benzbromaron
Benzbromaron is een werkzame stof, die de hoeveelheid urinezuur in je bloed vermindert. Door te veel urinezuur ontstaan kristallen in je gewrichten. Deze kristallen kunnen jicht en knobbels onder je huid veroorzaken. Benzbromaron wordt gebruikt bij jicht als allopurinol te veel bijwerkingen geeft of als febuxostat onvoldoende effectief is. Je krijgt benzbromaron als je een goede nierfunctie hebt. Je hebt namelijk kans op het krijgen van nierstenen bij gebruik van dit medicijn. Drink veel tijdens je behandeling: 2 tot 3 liter vocht per dag. Dat helpt het ontstaan van gruis en nierstenen te voorkomen en de hoeveelheid urinezuur in je bloed te verlagen.
• Febuxostat
Febuxostat is een werkzame stof, die de hoeveelheid urinezuur in je bloed vermindert. Door te veel urinezuur ontstaan kristallen in je gewrichten (jicht) en nieren (nierstenen). Febuxostat helpt om jicht en nierstenen te voorkomen. Febuxostat wordt voorgeschreven als je vanwege bijwerkingen niet (meer) behandeld kunt worden met of niet reageert op de behandeling met allopurinol en vanwege een contra-indicatie geen benzbromaron mag gebruiken. Drink veel tijdens je behandeling: 2 tot 3 liter vocht per dag. Dat helpt de hoeveelheid urinezuur in je bloed te verlagen.
Plastabletten (diuretica)
Als je een hoge bloeddruk hebt, kan je dokter plastabletten voorschrijven. Plastabletten helpen om je hoge bloeddruk te verlagen door overtollig vocht af te voeren, je gaat dan meer of vaker plassen. Je nieren scheiden namelijk meer zout uit door deze medicijnen. Het zout trekt het vocht mee. Daardoor neemt de hoeveelheid urine toe. Door meer te plassen, daalt de hoeveelheid vocht in je bloed en neemt het volume van je bloed af. Daardoor komt er minder druk op je bloedvaten te staan, dus je bloeddruk gaat omlaag. Dat is beter voor de nieren en het risico op hart- en vaatziekten neemt af.