Jaar uitstel nieuw vergoedingssysteem geneesmiddelen
Goed nieuws voor de ruim elf miljoen Nederlanders die medicijnen gebruiken. Minister Ernst Kuipers stelt de voorgenomen bezuiniging op medicijnen met een jaar uit. Aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het risico van problemen met de beschikbaarheid van medicijnen groter is dan eerder gedacht.
Bijbetalen voor geneesmiddelen
Ambtenaren schatten dat als het plan ongewijzigd doorgaat 6,5 miljoen patiënten moeten gaan bijbetalen, gemiddeld 25 euro per jaar. Dat zou de opbrengst op 162,5 miljoen euro per jaar brengen. Maar de bijbetaling kan voor een patiënt oplopen tot 250 euro per jaar. De bezuiniging moet 140 miljoen euro opbrengen, voornamelijk omdat de minister verwachtte dat fabrikanten van medicijnen hun prijzen zouden verlagen. Dat blijkt niet het geval te zijn. Fabrikanten hebben ook te maken met een hoge inflatie en overwegen daarom medicijnen van de Nederlandse markt te halen, eerder dan de prijs te verlagen.
Geneesmiddelenvergoedingssysteem
GVS staat voor Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). In het GVS wordt de vergoeding van medicijnen geregeld. Medicijnen die niet in het GVS zijn opgenomen, worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Medicijnen die wel in het GVS zijn opgenomen, moeten door je zorgverzekeraar worden vergoed. Aan deze vergoeding zit wel een limiet.
Een maximale vergoeding voor een medicijn binnen een cluster
Medicijnen binnen het GVS zijn ingedeeld in clusters. Medicijnen binnen een cluster zijn onderling te vervangen. Voor ieder cluster is een limiet vastgesteld van de maximale vergoeding van een medicijn binnen het cluster. Als de prijs van een medicijn binnen een cluster boven die vergoedingslimiet uitkomt, moet je als patiënt zelf het verschil bijbetalen. Dit noemen we de ‘eigen bijdrage’. Vanaf 2019 geldt een maximale eigen bijdrage van 250 euro per verzekerde per jaar.
Een nieuw vergoedingssysteem vanaf 1 januari 2024
Ernst Kuipers is de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij wil dit vergoedingssysteem vernieuwen. Het nieuwe vergoedingssysteem zou eerst al vanaf 1 januari 2023 van start gaan. Dat is nu met 1 jaar vertraagd. De vernieuwing bestaat vooral uit het opnieuw vaststellen van de vergoedingslimieten per cluster. Daarbij zal er per cluster ten minste één geneesmiddel zijn waarvoor je geen eigen bijdrage hoeft de betalen. Daarnaast wil Kuipers de maximale eigen bijdrage voor de komende twee jaar opnieuw op 250 euro zetten per verzekerde per jaar.
Niemand wilde dit vergoedingssysteem
Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie noemt het uitstel verstandig. “Niemand wil het plan zoals het er nu lag”, zegt ze. De Patiëntenfederatie is namelijk niet tegen een herziening van het twintig jaar oude vergoedingssysteem, maar wel tegen dit plan. Ze hoopt dat het jaar uitstel leidt tot meer duidelijkheid en minder ongewenste gevolgen voor patiënten. Die maken zich nu vooral zorgen dat ze straks hun eigen medicijn niet meer krijgen en moeten wisselen van medicijn om aan bijbetaling te ontkomen. Wisselen van medicijn kan voor grote problemen zorgen, bijvoorbeeld omdat patiënten opnieuw aan medicijnen moeten wennen, of last hebben van bijwerkingen.
Pas laat duidelijkheid
Bovendien zou er pas laat in december duidelijk worden welke medicijnen wel en welke niet zonder bijbetaling te krijgen zouden zijn. Die tijd is te kort om mensen goed voor te lichten, vindt de federatie. Minister Kuipers erkent dat nu ook. Kuipers wil de modernisering nu op 1 januari 2024 laten ingaan en het jaar tijdwinst gebruiken om tot goede afspraken met het veld te komen.
Lees ook
- Jaar uitstel voor bezuiniging op medicijnen – Patiëntenfederatie
- Uitstel voor nieuw vergoedingssysteem – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Brief regering: Modernisering geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) – Geneesmiddelenbeleid
- Antwoorden op Kamervragen (8-juni 2022)
- Patiëntenfederatie pleit voor uitstel nieuw vergoedingssysteem geneesmiddelen (patientenfederatie.nl)
- Antwoorden op aanvullende Kamervragen (4 juli 2022)