Inspiratiebijeenkomst: Aan de slag met LEGO en stigma’s
Eendjes maken met legoblokjes, dat was de start van de Inspiratiebijeenkomst op zaterdag 16 maart. Een dag die de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) twee keer per jaar organiseert voor haar patientpartners en patientadvocates. Deze keer gingen de ervaringsdeskundigen aan de slag met zelfbeeld, zelfontwikkeling en stigma’s. Iedereen ziet dingen anders, hoe zie jij jezelf eigenlijk?
Lego Serious Play
Trainer Ellen Spanjers startte de bijeenkomst. Ellen werkt o.a. voor de Bagagedrager en zet creatieve spelmethodes in om onderwerpen bespreekbaar te maken. Voor deze dag had Ellen LEGO meegenomen. De ervaringsdeskundigen gingen hiermee aan de slag.
Hoe zie jij jezelf als ervaringsdeskundige?
Zo gingen de ervaringsdeskundigen spelenderwijs aan de slag met een serieuze gedachte: “Hoe zie ik mezelf?’’. Door middel van LEGO maakte iedereen een bouwwerk over zichzelf dat kon gaan over talenten en/of eigenschappen. Het idee achter het bouwwerk was om niet meteen na te denken, maar eerst op gevoel te gaan bouwen. Dan kom je vanzelf op nieuwe inzichten over wie je bent en waar je kracht ligt. Ellen wilde op deze manier de groep verbinden, maar ook kritisch na laten denken.
Hoe zie je een reumapatiëntenorganisatie?
De volgende opdracht ging dieper in op de kern van een reumapatiëntenorganisatie. In kleine groepjes gingen de ervaringsdeskundigen aan de slag om de perfecte vereniging vorm te geven door middel van LEGO. Vlaggen, bloemen, kleine en grote LEGO steentjes, stenen met dezelfde kleuren of juist verschillend, stenen die een brug kunnen maken of juist met een hekje iets kunnen inkaderen: alles mocht worden ingezet op de bouwplaat.
Nieuwe inzichten bij ervaringsdeskundigen
Daarna gingen de deelnemers in gesprek over hun bouwwerken. Groepjes verwerkten groei, ontwikkeling en ondersteuning in hun bouwsel door middel van bruggen, trappen, bergen en vlaggen. Een groep had ‘transparantie’ in hun bouwwerk verwerkt door middel van doorzichtige blokjes en een andere groep gebruikte oogjes om het oog voor ‘nieuw onderzoek’ te verbeelden.
Het spel over chronisch ziek zijn en stigma’s
De tweede spreker van deze dag was Serge Metselaar. Serge werkt voor Zorgbelang Inclusief waar zij projectleider is voor de participatiepartners. Ook Serge zet spelvormen in om mensen te betrekken bij het gesprek over thema’s als kwaliteit van zorg of toegankelijkheid. Ze introduceerde deze middag met enthousiasme de Stigma Tools. De tools bestaan uit verschillende werkvormen waarmee je op een laagdrempelige manier in gesprek kan gaan over stigma’s bij een chronische aandoening.
Spelend in gesprek
Op verschillende tafels lagen spelkaarten rondom een bepaald thema, zoals vrije tijd, studie en beroep of gezondheid. Met stigma’s om uit te beelden, stellingen en kennisvragen werd er per tafel een thema besproken. Het idee van het spel was om elkaar te verbinden door je open te stellen. Er werden vragen gesteld zoals: “Hoeveel tijd heb jij voor jezelf nodig?’’ en “Wie is er de uiteindelijk de beslissende stem in jouw behandeling?’’. Ook werden er stigma’s uitgebeeld zoals vermoeidheid of pijn. Het spel was een ‘eye-opener’ voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Iedereen stelde zich kwetsbaar en open op.
De quiz
Om de dag op een leerzame en interactieve manier te beëindigen, organiseerde Serge een quiz. Deze ging over verschillende soorten reuma, de behandeling ervan en vragen over het hebben van chronische ziektes. Door de groep in tweeën te splitsen moesten de ervaringsdeskundigen samen werken om tot het goede antwoord te komen. Het winnende team ontving een leuke prijs. Iedereen kon daarna nog gezellig nakletsen. Een mooie afsluiting van een inspirerende dag.
Word ook patientpartner of patientadvocate
Lijkt het je zinvol maar vooral ook leuk om je ervaring met reuma in te zetten voor onze projecten?
Lees er dan meer over op onze website: Deel jouw ervaring – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland Of neem contact op met Patricia Pennings en Petra Borsje via: [email protected]. We vertellen je graag meer over dit mooie werk. Je bent van harte welkom!
Lees meer
Word patientpartner – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Word patient advocate – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland