Infotools over de invloed van reuma op jouw gevoelens en sociale leven
Als je reuma hebt, zorgt dat voor lichamelijke klachten. Maar reuma kan ook invloed hebben op je gevoelens of sociale leven. Je voelt je misschien verdrietig of angstig vanwege je aandoening. Of het kan zijn dat je relatie met anderen verandert, omdat je reuma hebt. Dat noemen we psychosociale klachten. Deze klachten komen regelmatig voor en kunnen een grote invloed hebben op jouw leven. Bij psychosociale zorg wordt hier aandacht aan besteed. Op de website van de Patiëntenfederatie staan nieuwe infotools over psychosociale zorg bij reuma. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) heeft deze tools voor de Patiëntenfederatie gevuld.
Wat staat er in de infotools?
In de infotools kun je alles vinden over de invloed van reuma op jouw gevoelens en sociale leven. Je komt te weten wat psychosociale zorg precies is en wanneer het slim is om hulp te zoeken. Ook vind je welke zorgverleners je kunnen helpen. Bovendien vind je tips over wat je zelf kunt doen om jouw klachten te verhelpen. Door aandacht te hebben voor emotionele en sociale problemen kun je beter omgaan met de gevolgen van jouw aandoening. Je mentale gezondheid is namelijk net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid. Bij de Patiëntenfederatie vind je een aparte infotool voor volwassenen en kinderen. Ook vind je een infotool speciaal voor naasten van iemand met reuma.
Infotool voor volwassenen
In de infotool voor volwassenen vind je alle informatie over psychosociale klachten bij volwassenen met reuma. De invloed van emotionele en sociale klachten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door je reuma sommige hobby’s of werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Daardoor voel je je misschien somber en verkleint je sociale leven. Als je merkt dat je klachten veel invloed hebben op je dagelijks leven, is het slim om hulp te zoeken. Weet dat er verschillende zorgverleners zijn die je kunnen helpen, zoals je huisarts of reumaverpleegkundige. Bovendien zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Zo kan het helpen om jouw ervaringen met anderen te delen. Ook is het slim om erop te letten dat je voldoende beweegt en gezond eet.
Infotool voor kinderen en jongeren
De infotool voor kinderen en jongeren staat boordevol informatie over de invloed van reuma op het leven van jongeren. Die invloed kan namelijk groot zijn. Misschien kun je niet altijd alles meedoen met je vrienden. Een feestje lukt de ene week wel, maar de andere week niet. Daardoor kun je je verdrietig, eenzaam of boos voelen. Als je je lange tijd zo voelt, is het goed om hierover te praten. Bijvoorbeeld met je ouders of een goede vriend. Vertel ook je huisarts over jouw gevoelens. Die kan je doorverwijzen naar een andere zorgverlener. Je kunt ook zelf proberen je klachten te verhelpen door actief te blijven. Zoek bijvoorbeeld een leuke activiteit waar jij energie van krijgt.
Infotool voor naasten
Ook familie, vrienden, of collega’s van iemand met reuma kunnen emotionele of sociale klachten ervaren. Speciaal voor hen is de infotool voor naasten ontwikkeld. Je voelt je misschien machteloos of verdrietig over de aandoening van jouw dierbare. Ook is het begrijpelijk dat je bezorgd bent over de toekomst. Als iemand die dicht bij je staat reuma heeft, kan dat bovendien invloed hebben op jouw sociale leven. Als deze gevoelens je erg bezighouden, dan is het goed om hulp te zoeken. Deel jouw zorgen met mensen uit je omgeving. Ook je huisarts kan je helpen met jouw klachten om te gaan. Geef daarnaast goed je eigen grenzen aan. Door vaker dingen te doen waar jij behoefte aan hebt, kun je jouw klachten verminderen.