I’m Fine Are You Really 2.0

IFAYR 2.0

Na de introductie van I’m Fine Are You Really (IFAYR) 1.0 vorig jaar, hebben we gezien hoezeer mensen met reumatoïde artritis (RA) zich in het verhaal van Jane herkennen. Daarom vinden we het belangrijk om het verhaal van Jane te blijven vertellen en kondigen wij vandaag met trots de lancering van de film I’m Fine Are You Really 2.0 aan

 

 

Met de film “I’m Fine Are You Really?” 2.0 willen we wij wederom aandacht vragen voor de stille strijd die mensen met reumatoïde artritis (RA), zowel lichamelijk als emotioneel, elke dag leveren. Want zij zeggen dat het goed gaat, maar is dat echt zo? We weten dat mensen met RA vaak terughoudend zijn over de mate waarin RA van invloed is op hun leven: ze zijn zich niet altijd bewust van de mate waarin de ziekte hun leven beïnvloedt of willen dit niet toegeven aan zichzelf. Laat staan aan hun omgeving. Daardoor nemen ze vaak meer hooi op hun vork dan goed voor hen is.Deze film is opgesteld in samenwerking met artsen en patiënten in heel Europa en hiermee willen we RA-patiënten aanmoedigen om openhartig te zijn over wat “Het gaat goed” echt betekent zodat er ook daadwerkelijk iets gaat veranderen. Want veel RA-patiënten die elke dag een stille strijd voeren, durven dit niet eens met hun arts te delen. Terwijl onderzoek (1) uitwijst dat het goed is om toe te geven dat het niet zo goed gaat. Bovendien draagt voor veel patiënten verlichting van deze alledaagse zorgen serieus bij aan het algehele gevoel van welzijn en kwaliteit van leven. Desondanks het feit dat de resultaten op lange termijn zijn verbeterd, betekent het niet dat iedereen met RA altijd een lage ziekteactiviteit heeft of in remissie is. Juist daarom is het zo belangrijk om erover te blijven praten.

I’m Fine Are You Really 2.0. pakt de draad van de eerste film weer op. Jane komt bij de arts en neemt plaats in zijn spreekkamer. Dr McKean vraagt Jane: “Hoe gaat het vandaag?”. Jane wil daarop antwoorden “Het gaat goed”, maar voordat zij de kans hiervoor krijgt, ziet zij in gedachte haar echtgenoot en dochter voor zich die haar dezelfde vraag stellen, maar haar daar ook direct bij uitdagen om nu eens te vertellen hoe zij zich echt voelt. Zij wijzen haar op gebeurtenissen uit haar leven en hoe die hun dagelijks leven beïnvloeden. Door middel van terugblikken naar fragmenten uit de eerste film “I’m Fine Are You Really” 1.0 wordt Jane met haar neus op de feiten gedrukt over de stille strijd die zij dagelijks levert. Waardoor Jane Dr McKean een eerlijk antwoord geeft op de vraag “Hoe gaat het?”.

Herken jij jezelf als iemand die eigenlijk altijd zegt dat het goed met je gaat? Of ken jij iemand in je omgeving die dit altijd doet? Kijk dan I’m Fine Are You Really 2.0 en ga het gesprek aan.

Het project “I’m Fine, Are Your Really?” is een samenwerking van Eli Lilly Nederland en de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Met “I’m Fine, Are You Really?” willen ReumaZorg Nederland en Eli Lilly Nederland gezamenlijk bijdragen aan het doel om reumapatiënten aan te moedigen hun verhaal te vertellen over leven met deze ziekte. Dit helpt niet alleen henzelf maar inspireert ook hun omgeving en andere reumapatiënten. Het stimuleert reumapatiënten om openhartiger te zijn over de strijd die zij iedere dag leveren.
(1) Taylor PC . J Int Med Res. 2010;38:1213-24. 2. Gossec et al. RMD Open 2015;1:e000019 doi:10.1136/rmdopen2014000019.

Comments are closed.