Hulpmiddelen bij reuma: wat kan beter?
Een deurklink openen, een tas dichtritsen of een pot doperwten opendraaien. Eenvoudige handelingen kunnen met reuma soms een grote uitdaging zijn. Als Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) waren wij benieuwd welke dagelijkse activiteiten jij lastig vindt met reuma en welke hulpmiddelen hierin nog beter zouden kunnen helpen. Wat blijkt? Het is vooral de handkracht dat een uitdaging is bij reuma. Hier zouden hulpmiddelen nog beter op in kunnen spelen.
Vragenlijst naar problemen bij dagelijkse handelingen
De afgelopen weken heeft de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland samen met VOKS engineering een vragenlijst uitgezet. Daarin vroegen wij mensen met reuma naar de problemen waar ze met reuma tegenaan lopen in hun dagelijkse handelingen. In totaal vulden 90 mensen de vragenlijst in. De meesten van hen hadden reumatoïde artritis (46%), artrose (37%) en fibromyalgie (21%).
Problemen vooral bij huishouden, sport en werk
Het blijkt dat 85% van de mensen die de vragenlijst invulden vooral worstelt met dagelijkse activiteiten die te maken hebben met het huishouden. Het uitvoeren van je sport/hobby (59%) en je werk/studie (49%) bleken op de tweede en derde plek te staan als bron van uitdagingen.
Draaien en knijpen zijn het lastigst
Het openen van een pot of fles blijkt op één te staan als je kijkt naar de specifieke taken die moeilijk zijn met reuma. 80% Van de respondenten worstelt hiermee. Daarnaast blijkt het vooral ook de knijpkracht te zijn (bijvoorbeeld bij het openen van een deurklink, het indrukken van de handrem of het uitknijpen van een tube tandpasta) dat een grote uitdaging is. Hier worstelt 71% van de respondenten mee.
Hulpmiddelen vooral voor verbeteren handkracht
De meeste mensen gebruiken een pottenopener (60%) of een blikopener (44%) als praktisch hulpmiddel. Ook een brace voor meer stabiliteit (40%) of een pen en potlood verdikker (27%) worden vaak gebruikt.
Hulp bij het openen van verpakkingen
Op de vraag wat er verbeterd zou kunnen worden aan het aanbod van hulpmiddelen, kwamen er verschillende reacties binnen. Daaruit blijkt dat het openen van verpakkingen nog een grote uitdaging is als je reuma hebt. “Alles wordt tegenwoordig in plastic verpakt, dat zou toch anders kunnen.” was de reactie van een deelnemer.
Meerwaarde van een hulpmiddel op maat
De resultaten uit dit onderzoek nemen wij mee om te kijken hoe hulpmiddelen nog beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van mensen met reuma.
Over dit project
Dit project was een samenwerking tussen de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland en VOKS Engineering. VOKS Engineering focust zich op het ontwerpen, ontwikkelen en maken van hulpmiddelen die aansluiten op de persoonlijke behoeften van iedere eindgebruiker.
Meer lezen?
- Hulpmiddelen bij reuma: wat kan er beter? Vul de vragenlijst in – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Terugblik webinar Reuma en Handtherapie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Webinar Reuma en Handtherapie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Ergotherapie – Beroepsvereniging voor ergotherapeuten