Hoofdpijn als bijwerking van etanercept
Etanercept is een biological voor de behandeling van reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en spondyloartritis (ziekte van Bechterew). Het onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Hierdoor nemen pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten af en is er minder kans op gewrichtsschade. Naast reacties op de prikplek, infecties, allergische reacties, vorming van autoantilichamen, jeuk en koorts behoort hoofdpijn inmiddels tot de meest gerapporteerde bijwerkingen bij dit middel. In de bijsluiter van etanercept stond geen bijwerking hoofdpijn. Nadat Bijwerkingencentrum Lareb hier verschillende meldingen van ontving, is hoofdpijn als bijwerking in de bijsluiter alsnog opgenomen. In ReumaMagazine (nummer 7 – 2021) wordt het onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb beschreven waarin hoofdpijn als bijwerking van etanercept wordt gemeld.
Hoofdpijn
Hoofdpijn, maar ook spanningshoofdpijn en migraine, is een veelvoorkomende klacht. In de huisartsenpraktijk is hoofdpijn een van de meest voorkomende klachten, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Van alle kinderen en (jong)volwassenen heeft ongeveer de helft wel eens hoofdpijn en vrouwen hebben over het algemeen meer hoofdpijn dan mannen. Hoofdpijn heeft vele oorzaken waaronder griep en verkoudheid, slecht slapen en stress. Meestal is de oorzaak niet ernstig.
Meldingen Lareb
De meldingen van hoofdpijn als bijwerking van etanercept werden doorgegeven door zowel etanercept-gebruikers als van zorgverleners via het online meldformulier (www.lareb.nl) en via de Monitor biologische geneesmiddelen. In totaal heeft Lareb inmiddels 40 meldingen van hoofdpijn ontvangen bij etanercept. Omdat hoofdpijn een klacht is die los van medicijngebruik ook vaak voorkomt en natuurlijk andere oorzaken kan hebben, moest zorgvuldig worden bekeken of het ontstaan van de hoofdpijn te maken had met het moment van toedienen van etanercept. In 16 meldingen was dat het geval.
In een aantal gevallen ontstond de hoofdpijn vlak na toediening van etanercept en in 8 gevallen kwam de hoofdpijn steeds terug na de volgende toedieningen. De meeste melders gaven aan dat de hoofdpijn na enkele dagen overging. Bij één reumapatiënt hield de hoofdpijn steeds langer aan na elke volgende toediening. Een aantal patiënten gebruikt paracetamol of andere pijnstillers om de hoofdpijn te verlichten. In enkele gevallen lijkt de hoofdpijn ook te maken hebben met het gebruik van methotrexaat. Eén keer werd zelfs beschreven dat het een stuk beter ging nadat methotrexaat was gestopt. In onderstaande tabel kun je zien hoe patiënten en zorgverleners de relatie met etanercept leggen en omschrijven.
Gelukkig krijgt niet iedereen die etanercept gebruikt, te maken met hoofdpijn of andere bijwerkingen. Voor veel patiënten is etanercept een goed geneesmiddel. Stop niet zomaar met jouw medicijnen wanneer je last krijgt van bijwerkingen, maar bespreek klachten altijd met uw arts of apotheker.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de bijwerkingen van etanercept of biologicals? Ga dan naar onze website:
Maagklachten als bijwerkingen van etanercept – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
De last van bijwerkingen van biologicals – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland