Hoe kun je verslaafd raken aan opioïden?
In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen met chronische pijn dat opioïden op recept gebruikt enorm toegenomen. Dit is een groeiend probleem, omdat opioïden een verslavende werking hebben. Voorbeelden van opioïden zijn oxycodon en fentanyl. Er is nog weinig bekend over hoe mensen dit zelf ervaren. Daarom is er in Nederland een interview-onderzoek uitgevoerd bij mensen die langdurig opioïden gebruiken voor chronische pijn. De onderzoekers wilden op deze manier de ervaringen van deze mensen met het gebruik van opioïden in kaart brengen.
Wat we weten over opioïden
Opioïden zijn sterke pijnstillers. Ze werken goed bij acute ernstige pijn. De laatste jaren worden ze ook steeds vaker op recept voorgeschreven bij chronische pijn, zoals ernstige pijn bij reuma. Dat kan een goede optie zijn, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Bij langdurig gebruik kan er namelijk verslaving en misbruik optreden. Dit kun je bijvoorbeeld merken, omdat het medicijn na een tijdje minder goed werkt of omdat je steeds een hogere dosis nodig hebt om de pijn te verlichten. Hoe langer je opioïden gebruikt, hoe groter het risico op verslaving is.
De reden voor dit onderzoek
Ongeveer een op de tien mensen die chronisch opioïden gebruiken, ontwikkelt een verslaving. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Om uiteindelijk een opioïdenverslaving te kunnen voorkomen is het belangrijk om te begrijpen hoe deze verslaving zich bij mensen ontwikkelt. In dit onderzoek zijn 25 mensen geïnterviewd die langdurig opioïden gebruiken voor chronische pijn. De meesten gebruikten oxycodon of een combinatie van oxycodon met een ander opioïde. Hen is gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen met het gebruik van opioïden.
Waarom begonnen mensen met opioïden?
De belangrijkste reden waarom mensen begonnen met het gebruik van opioïden zijn:
- Vanwege de heftige pijn die de mensen hadden.
- De verlichting van de pijn die opioïden in het begin gaven. Sommigen merkten zelfs dat ze minder gestrest waren.
- De meeste mensen werden niet geïnformeerd over mogelijke risico’s van het gebruik van opioïden en zagen er dus geen gevaar in.
Waarom bleven mensen opioïden gebruiken?
Mensen bleven de opioïden gebruiken omdat:
- De aanhoudende en soms zelfs toenemende pijn waar mensen last van hadden. Bijna alle deelnemers gaven aan dat de dosering waarop ze waren begonnen na een tijdje niet meer voldoende hielp. Daardoor vroegen ze na een tijdje vaak om een verhoging van de dosering. Na verloop van tijd realiseerden de deelnemers zich dat ze niet meer konden functioneren zonder opioïden te gebruiken en dat ze er afhankelijk van waren. Dat was het moment dat ze zich beseften dat ze er daadwerkelijk verslaafd aan waren. Als ze probeerden te stoppen kregen ze last van ontwenningsverschijnselen.
- Het ontbreken van een alternatief voor opioïden om de pijn te verlichten. Deelnemers gaven aan dat doorgaan met opioïden voor hun de enige optie was.
- Als mensen om een verhoging van de dosering vroegen bij hun zorgverlener werden er niet of nauwelijks vragen gesteld of opmerkingen gemaakt over het langdurige gebruik.
Wat zijn de ervaringen van mensen met het langdurig gebruik van opioïden?
De belangrijkste bijwerkingen van het langdurig gebruiken van opioïden zijn:
- Mensen kregen vaak te maken met lichamelijke problemen zoals slaperigheid.
- Daarnaast hadden mensen vaak last van psychologische en sociale problemen. Zo hadden sommigen bijvoorbeeld last van stemmingswisselingen en geheugenverlies. Sommigen hadden zelf last van suïcidale gedachten. Soms beïnvloedde het ook hun sociale leven op het gebied van werk en relaties.
Wat kunnen we leren van dit onderzoek?
- Het is belangrijk om mensen goede informatie te geven voordat ze met opioïden beginnen. Mensen moeten begrijpen wat ze kunnen verwachten en wat de risico’s ervan zijn.
- Het is belangrijk dat artsen en apothekers regelmatig controleren hoe goed de behandeling werkt en of het nog nodig is om opioïden te blijven gebruiken. Een herhaalrecept moet niet automatisch worden voorgeschreven.
- Het is belangrijk om mensen te begeleiden tijdens het langdurig gebruik en ook tijdens het afbouwen van opioïden.
- Een goede communicatie tussen artsen, apothekers en patiënten is erg belangrijk om te voorkomen dat mensen te veel en lang opioïden gebruiken.
- De behandeling moet daarnaast ook gericht zijn op alternatieve manieren om met pijn om te leren gaan. Dit kan mensen helpen om het langdurig gebruik van opioïden af te bouwen en uiteindelijk te stoppen.
- Tenslotte is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen zich gehoord voelen.
Wat kun je zelf doen als je opioïden gebruikt?
- Vraag je huisarts of apotheker actief naar informatie over opioïden.
- Wees niet bang om kritische vragen te stellen.
- Vraag je huisarts of apotheker actief je medicijngebruik te controleren.
- Uit je eventuele bezorgdheid naar je arts of apotheker.
- Bespreek lichamelijke en psychologische problemen door het gebruik van opioïden altijd met je huisarts.
Bron
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Hier vind je het volledige artikel over langdurig gebruik van opioïden.: Patiënts’ perspectives on the development of prescription opioid use disorder in patients with chronic non-cancer pain