Heuprevalidatie
Na de operatie
De eerste dagen na de operatie herstel je in het ziekenhuis. Je krijgt goede pijnstilling en medicijnen om trombose te voorkomen. De eerste dag na de operatie wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren of je nieuwe heup goed zit. Als de uitslag goed is, ga je onder begeleiding van een fysiotherapeut of verpleegkundige uit bed.
Het is goed om al binnen 4 uur te gaan bewegen. Je hoort van de fysiotherapeut hoe je het beste kunt zitten, (op)staan en lopen (met krukken) en wat je beter niet kunt doen. Je kunt het beste op je rug liggen met gespreide benen en een kussen tussen je knieën (niet onder je knieholte), als je ligt. Om vallen te voorkomen, loop je 4 tot 6 weken met krukken. Vraag je fysiotherapeut, wanneer je de krukken minder kunt gaan gebruiken. Van de fysiotherapeut krijg je ook oefeningen, die je heup beweeglijker en je spieren sterker maken.
Revalidatie thuis
Je mag naar huis of ergens anders revalideren, wanneer je wond goed geneest en je zonder hulp naar het toilet kunt (met krukken of een looprekje). Meestal is dit binnen 10 dagen. Soms mag je eerder weg. Je revalidatie kan 3 tot 6 maanden duren.
Je fysiotherapeut heeft je laten zien hoe je je kunstheup veilig kunt bewegen. Om vallen te voorkomen, loop je 4 tot 6 weken met krukken. Probeer meerdere keren per dag te oefenen, ongeveer 20 tot 30 minuten per keer. Je herstel na een heupoperatie duurt enkele maanden tot een jaar. Meestal vermindert de pijn in de heup direct, maar je kunt ook pijn blijven houden.
• Voorzichtig steunen op je kunstheup.
Je mag meestal meteen op je kunstheup steunen, maar je mag de kunstheup niet te zwaar belasten. De eerste 4 tot 6 weken loop je met krukken voor meer stevigheid en om te zorgen, dat je niet valt. Vraag je fysiotherapeut wanneer je de krukken minder kunt gaan gebruiken. De fysiotherapeut helpt je om goed te bewegen. Je doet oefeningen om pijn te verminderen, je spieren te versterken en je conditie te verbeteren.
Het is belangrijk, dat je genoeg beweegt met je nieuwe heup. Je kunt beter niet hardlopen, springen of op een onregelmatige bodem lopen (zoals bosgrond of het strand). Maar wandelen kan wel.
• Heupluxatie.
De eerste 3 maanden moet je wel voorzichtig zijn. Door een verkeerde beweging of een te zware belasting kan de kop uit de kom schieten (heupluxatie). Hoe voorkom je dat?
– Ga niet met je benen over elkaar zitten.
– Buig je heup niet meer dan 90 graden. Ga niet hurken of met opgetrokken knieën zitten. Ga niet op een laag toilet zitten en gebruik een toiletverhoger. Zit niet op een lage stoel of bank. Stap niet in en uit een laag bed en verhoog het bed, bijvoorbeeld met bedklossen eronder. Als je niet met je handen bij je voeten komt, bijvoorbeeld om sokken aan te trekken of veters te strikken, gebruik dan een hulpmiddel.
– Trap oplopen: zet je been zonder kunstheup op een traptrede. Zet daarna het been met de kunstheup en één kruk erbij op dezelfde traptrede. Herhaal dat.
– Trap aflopen: zet je been met kunstheup samen met één kruk op een traptrede. Zet daarna het been zonder de kunstheup erbij op dezelfde traptrede. Herhaal dat.
– Draai je geopereerde been niet met de knie naar binnen, als je je omdraait. Je kunt het beste stap voor stap omdraaien. Houd je knieën uit elkaar.
Revalidatie elders
Je kunt ook in een verzorgingshuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum revalideren. De nazorg kan verschillen per ziekenhuis, informeer van te voren hoe dat geregeld is. Als je na de operatie nog niet naar huis kunt, dan ga je naar een verzorgingshuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum, waar plaats is.