Helpen voedingssupplementen tegen reumaklachten?
Het gebruik van vitamines en kruiden is erg populair bij mensen met reuma. Maar hoeveel zin heeft het om deze voedingssupplementen te slikken? Volgens een recent artikel van ReumaMagazine niet zoveel. Grootschalig Europees onderzoek wees uit dat voedingssupplementen in veel gevallen niet helpen om reumaklachten te verminderen.
Over het onderzoek
Bij het onderzoek is gekeken naar de mogelijk positieve effecten van 83 voedingssupplementen bij de zeven meest voorkomende reumatische aandoeningen. Daaronder vallen bijvoorbeeld reumatoïde artritis en artrose. Annelies Boonen, reumatoloog en hoogleraar reumatologie bij het Maastricht UMC+, werkte mee aan het onderzoek. Ook waren beroepsorganisaties en patiëntenverenigingen betrokken. Het onderzoek vergeleek de uitkomsten van 174 studies. Hieruit bleek dat voedingssupplementen slikken weinig zin heeft voor mensen met reuma.
Enkele positieve resultaten van voedingssupplementen
Toch waren er wel enkele positieve resultaten. Extra glucosamine en chondroitine, stoffen die al in je lichaam aanwezig zijn, zouden bij sommige mensen met artrose namelijk de pijn enigszins kunnen verzachten. Ook zou het extra nemen van deze stoffen het dagelijks functioneren bij deze mensen iets verbeteren. Het is alleen niet bekend hoe dat precies komt. De voedingssupplementen vertragen of herstellen de schade aan je kraakbeen in elk geval niet.
Ook kunnen volgens het onderzoek extra omega 3-vetzuren de klachten bij mensen met reumatoïde artritis verlichten. Onderzoeker Annelies Boonen benadrukt wel dat het belangrijk is dat mensen hun medicijnen blijven gebruiken: ‘’Die voorkomen onder andere dat de gewrichten verder beschadigd raken.’’
Ook gekeken naar voeding
De onderzoekers keken naast voedingssupplementen ook naar voeding. Ze onderzochten verschillende diëten, die vaak populair zijn bij mensen met reuma. Volgens onderzoeker Boonen blijkt daaruit dat bijvoorbeeld een mediterraan dieet de klachten niet tegengaat. Hoewel er wel vrij veel mensen met reuma zijn die dit dieet volgen. Ook alle vegetarische diëten zouden niet helpen. Daarom raadt ze net als de Wereldgezondheidsorganisatie uitgebalanceerde en afwisselende voeding aan. Maar: “Voor mensen met osteoporose, ook een vorm van reuma, is het wel belangrijk dat ze voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgen.”
Beweging maakt wel een groot verschil
Hoewel voedingssupplementen en voeding dus over het algemeen weinig verschil maken, speelt beweging volgens Boonen wel een grote rol. “Mensen met reuma zijn gebaat bij matige conditietraining en spierversterkende oefeningen. Daardoor hebben ze minder pijn, kunnen ze lichamelijk beter uit de voeten, en stijgt hun kwaliteit van leven. Daardoor voelen ze zich ook mentaal beter.’’ Het is vooral goed als mensen meteen nadat zij de diagnose hebben gekregen, beginnen met oefeningen. Maar ook als je later met beweegoefeningen begint heb je daar profijt van.
Belang van een gezonde leefstijl
Net als voor iedereen is het voor mensen met reuma goed om een gezonde leefstijl te hebben, inclusief ontspanning en voldoende slaap. Boonen: “Wie rookt of overgewicht heeft, boekt veel gezondheidswinst door te stoppen met roken of af te vallen. De klachten nemen dan in ernst af en de medicijnen werken beter.’’ Maar hoe dat precies komt? Dat weten we nog niet.
Meer lezen?
- Helpen voedingssupplementen bij reuma? – ReumaMagazine
- Hoe beïnvloeden medicijnen en voedingssupplementen elkaar? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Vitamines: wanneer moet je ze extra slikken? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Wisselwerking tussen medicijnen en kruidenproducten – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland