Help! Mijn batterij is leeg!

Help! Batterij leeg!

Margret Arts is ervaringsdeskundige coach bij ReumaZorg Nederland. In haar blog deelt zij haar eigen ervaringen met reuma. Deze keer vertelt zij hoe je letterlijk en figuurlijk last kunt hebben van een lege batterij.

Margret Arts, Ervaringsdeskundige Coach“Onlangs was ik ladyspeaker bij een concert. Zoals altijd vertelde ik met veel plezier over de muziek waar het publiek die dag naar kon luisteren. Halverwege het concert begon het rode lampje op mijn draadloze microfoon driftig te knipperen. Nu kom ik nog uit de tijd dat je onhandig op het podium stond met een microfoon aan een lange kabel. Die deed het weliswaar (bijna) altijd, maar voor je het wist maakte je een uitglijder voor een volle zaal, omdat je over de draad struikelde. De draadloze microfoon stelt je echter voor andere uitdagingen.

Knipper, knipper, knipper. Battery Low! Voor ik het wist viel de microfoon uit. Gelukkig was er ‘een zeer technisch persoon’ aanwezig die zorgde dat de batterij uit mijn microfoon snel vervangen werd en ik mijn verhaal kon vervolgen.

‘Had ik ook maar zo’n rood knipperend lampje’, dacht ik toen ik na het concert thuis op de bank plofte. Als je reuma of een andere chronische aandoening hebt, is je batterij nooit volledig opgeladen. Je chronische aandoening slurpt namelijk continu een gedeelte van de energie uit je batterij op. Je batterij laadt niet meer volledig op en is ook sneller leeg. Gedurende de dag heb je dus minder energie tot je beschikking.  De hoeveelheid energie die je over hebt, kan per aandoening, per persoon en per dag verschillend zijn.

Omdat jij en ik geen ingebouwd rood lampje hebben, moeten we zélf alert zijn. Maak keuzes in de manier waarop je je energie gebruikt. Luister naar je lichaam, zodat je er voor kunt zorgen dat je batterij niet helemáál leeg is op het einde van de dag. Hoe leger je batterij, hoe langer het herstel namelijk duurt. Gelukkig had ik in mijn planning rekening gehouden met de energie die het concert mij zou kosten en gezorgd voor voldoende rust. Vandaag dus geen rood knipperend lampje op mijn voorhoofd!”

Margret Arts
Ervaringsdeskundige Coach