Helft van medicijngebruikers de dupe van medicijntekorten
Het probleem met medicijntekorten is in de afgelopen jaren toegenomen. Meer dan de helft (53%) van de medicijngebruikers in Nederland heeft in het afgelopen half jaar last gehad van het tekort. Hierom heeft de Patiëntenfederatie Nederland een brief met aanbevelingen aan de Tweede Kamer gestuurd.
Peiling Patiëntenfederatie Nederland
Uit een peiling van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat zo’n 53% van de medicijngebruikers last heeft van het medicijntekort. Arthur Schellekens, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland, schrok van deze resultaten. Nederland heeft zo’n 11 miljoen mensen die regelmatig medicijnen gebruiken. Het gaat dus om een groot deel van Nederland dat niet de zorg krijgt die zij nodig hebben.
De problemen waar mensen mee te maken hebben variëren. Sommige medicijnen zijn tijdelijk niet beschikbaar maar anderen kunnen voor langere periodes niet te verkrijgen zijn. In de peiling vroeg de patiëntenfederatie hoe daar mee om werd gegaan. Zo’n 8% gaf aan een andere dosering te krijgen, 45% kreeg een vervangend medicijn, 30% kreeg zijn medicijnen (veel) later en nog eens 7% kreeg zijn medicijnen helemaal niet meer.
Gevolgen medicijntekort
Deze tekorten aan medicijnen gaan niet zonder gevolgen. Voor veel medicijngebruikers leiden de tekorten tot meer klachten, pijn en extra stress. Zo krijgen medicijngebruikers bijvoorbeeld een lagere dosering om langer met de voorraad te kunnen doen. Een lagere dosis betekent helaas ook dat je meer last kan hebben van pijn of andere klachten. Daarnaast unnen vervangende medicijnen in sommige gevallen voor nieuwe bijwerkingen zorgen. De stress die dit tekort met zich meebrengt komt ook nog eens bovenop de stress die mensen al hebben over hun ziekte of aandoening. Volgens Arthur Schellekens “Mogen we dat mensen gewoon niet aandoen”.
Ook probleem voor de samenleving
Het is niet alleen de medicijngebruiker die last heeft van het tekort. Volgens de peiling kan 1 op de 5 mensen zijn (vrijwilligers) werk niet meer goed uitvoeren door het medicijntekort. Het tekort is dus niet alleen een probleem voor gebruikers van medicijnen maar ook voor de samenleving. Nederland verliest door het gebrek aan medicijnen veel arbeidskrachten en vrijwilligers. Daarnaast zijn de medewerkers van de apotheken steeds meer van hun tijd kwijt aan alles regelen rondom medicijntekorten.
De nood is hoog
Het medicijnentekort speelt al langer en het probleem is sinds 2019 alleen maar groter geworden. De Patiëntenfederatie Nederland vraagt al jaren aandacht voor de grote gevolgen van deze tekorten. Sinds 2019 is het aantal mensen dat last had van de tekorten met 3% toegenomen. Maar volgens Arthur Schellekens neemt de impact op hun leven alleen maar verder toe.
Maatregelen door de politiek
Nu is de politiek aan zet. In aanloop naar het debat over het genees- en hulpmiddelenbeleid in Nederland heeft de Patiëntenfederatie een brief met aanbevelingen opgestuurd. In de aanbevelingen staat dat Nederland minder afhankelijk moet zijn van China en India voor grondstoffen- en productie van medicijnen. Nederland moet hierin het voortouw nemen om de productie en het verkrijgen van gronstoffen binnen Europa te regelen. Ook moeten oude afspraken over het aanleggen van een voorraad worden heroverwegen. Medicijngroothandelaren zijn namelijk wettelijk verplicht voorraden aan te leggen om tekorten te voorkomen. Er is hier echter weinig toezicht op. Ten slotte moeten er betere afspraken komen over de inzet van beschikbare medicijnen bij de dreiging van een tekort. Hierin is het belangrijk dat het belang en de zorgbehoefte van de patiënt de grootste prioriteit is.
Bron: Ruim helft van de medicijngebruikers heeft last van medicijntekorten – Patiëntenfederatie Nederland
Meer lezen
Help mijn geneesmiddel is niet meer te krijgen! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Steeds vaker tekort aan medicijnen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland