Hardloopprogramma voor mensen met reuma

Spreker Jasmijn Holla (Nederland):

Hardlopen is een zeer populaire sport in Nederland. Of het ook mogelijk is om met ontstekingsreuma te kunnen hardlopen, daarover is vaak nog een hoop onzekerheid. Uit veel onderzoek blijkt dat je ook met ontstekingsreuma sporten met hogere intensiteit kan beoefenen. Je stemming, fysieke functioneren en ontstekingen zouden erdoor verbeteren.

Daarom besloot Reade om een hardloopprogramma voor mensen met reuma te ontwikkelen. Het doel is om hen in 7 weken tijd te trainen om 20 minuten aan een stuk te kunnen hardlopen, op een tempo dat past bij de fysieke gesteldheid van de deelnemer. Een hardloop trainer, een reumatoloog, en een fysiotherapeut maar ook patiënten waren betrokken bij het ontwikkelen van het programma. Inmiddels zijn de resultaten van de eerste 4 hardloop groepen geëvalueerd. In totaal deden 29 mensen mee, 17 maakten het programma succesvol af. Deelnemers voelden zich op hun gemak en leerden hun lichaam beter kennen door het programma. Ongemakken als gevolg van het hardlopen kwamen niet vaker voor dan bij de gemiddelde starter die gaat hardlopen. Hardlopen lijkt geschikt voor mensen met ontstekingsreuma. Echter, het hardlopen is minder aan te raden bij mensen met een hogere ziekteactiviteit.

Het is belangrijk om voor de start van het programma al wat conditie op te bouwen; bijvoorbeeld door te gaan zwemmen of wandelen. Het programma wordt nu uitgezet over meerdere locaties in Nederland. Het idee is om de duur van het programma iets te verlengen naar 7-12 weken om zo een meer geleidelijke opbouw mogelijk te maken.

Comments are closed.