Gezonde leefstijl in strijd tegen corona
De afgelopen twee jaar heeft iedereen met corona te maken gehad. Sommigen zijn de coronadans ontsprongen, maar totaal zijn er in Nederland tot nu toe zo’n 4,5 miljoen positieve testuitslagen gemeld. Terwijl sommige mensen erg ziek werden van corona, hadden anderen amper klachten. Waardoor is dat verschil zo groot? Wat is de invloed van leefstijl op de vatbaarheid, het ziektebeloop en het herstel van corona? TNO zette het samen met het LUMC en het RadboudUMC op een rij.
Beïnvloed je leefstijl het beloop van corona?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat verschillende leefstijlfactoren wel degelijk invloed kunnen hebben op het beloop en herstel van corona. Er is gekeken naar de invloeden van voeding, alcohol, slaap, stress en ontspanning. Over de invloed van deze factoren is nog niet genoeg bewijs gevonden. Wel lijkt roken over het algemeen een negatief effect te hebben op het ziektebeloop. Bewegen heeft daarentegen een positief effect op het beloop en herstel van corona. Experts zijn het er dus over eens dat een ongezonde leefstijl de ernst van corona kan beïnvloeden. Wat kunnen we dan zelf doen om de kans dat we ernstig ziek worden te verkleinen?
Effecten van verschillende factoren
Experts hebben dus gekeken naar verschillende leefstijlfactoren. Sommige factoren hebben een positief effect op het ziektebeloop. Andere factoren blijken het beloop en herstel juist negatief te beïnvloeden. Hieronder worden de verschillende factoren, en de bijbehorende effecten, stuk voor stuk genoemd.
- Voeding
Op basis van wat experts nu weten, kunnen ze nog geen voedingsadvies geven om corona te behandelen of te voorkomen. Wel zeggen ze dat voeding de belangrijkste factor is bij het voorkomen, behandelen en herstellen van corona. Dat komt doordat voeding veel invloed heeft op je weerstand en immuunsysteem. Een gezond voedingspatroon met voldoende groenten en fruit is dus zeker verstandig.
- Beweging
Dat bewegen gezond is en de weerstand bevordert, is niets nieuws. Beweging helpt ons lichaam om bacteriële infecties en virussen af te weren. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat onvoldoende beweging een negatief effect kan hebben op het ziektebeloop van corona. Dat negatieve effect treedt met name op wanneer de patiënt een chronische ziekte heeft. Toch is voldoende beweging voor iedereen aan te raden.
- Roken
Roken is schadelijk voor het immuunsysteem en de luchtwegen. Mensen die roken hebben bovendien meer kans op longinfecties. Uit meerdere studies is naar voren gekomen dat roken een negatief effect heeft op het ziektebeloop en herstel van corona.
- Alcohol
Alcohol is over het algemeen natuurlijk niet gezond. Zwaar alcoholgebruik verhoogt namelijk het risico op verschillende bacteriële longinfecties. Zwaar alcoholgebruik wordt dus ook afgeraden. Er is echter niet genoeg bewijs om te zeggen dat alcoholgebruik ook een negatief effect heeft op de ernst van corona.
- Slaapgebrek/stress
Slaap en het immuunsysteem zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden: slaap beïnvloedt het immuunsysteem en het immuunsysteem beïnvloedt slaap. Slaapgebrek en stress hebben dan ook een negatief effect op je immuunsysteem. Als de slaapkwaliteit laag is, kan dit volgens experts leiden tot een langzamer herstel van corona. Maar het bewijs voor de relatie tussen slaapgebrek en corona is niet erg sterk.
Het effect van supplementen op corona
Naast het onderzoek naar de verschillende leefstijlfactoren, is er ook onderzoek gedaan naar supplementen. In dat onderzoek werd onderzocht of vitamines en/of supplement mogelijk een rol spelen in het (preventief) behandelen van corona. Er werden 9 verschillende supplementen onderzocht, waaronder vitamine D, omega 3-vetzuren en probiotica. Voor de meeste supplementen werden er geen duidelijke positieve effecten gevonden. Het is dan ook niet bewezen dat het gebruik van supplementen ernstige corona kan voorkomen. Wel dragen vitaminen en mineralen bij aan een gezonde leefstijl. Het is dus altijd verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Meer lezen?
- Wil je meer lezen over het onderzoek naar de invloed van leefstijl op de vatbaarheid, het beloop en herstel van corona? Dat kan hier.