Gezonde Gewoontes en Voeding
Hoe zorg jij voor een gezonde leefstijl? Wat is de juiste balans tussen gezonde voeding en hier een daar wat lekkers snacken? En hoe vind je die balans en houd je hem vast? Stichting Special Heroes Nederland helpt mensen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Op vrijdag 10 december organiseerde zij het interactieve webinar ‘Healthy Habits: Voeding‘.
Energiebalans
Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Wel verschilt een gezond eetpatroon per persoon. Dat maakt gezonde voeding ook maatwerk. Er zijn wel een aantal punten die voor iedereen gelden. Ieder lichaam heeft behoefte aan balans tussen de energie die binnenkomt er die wordt verbruikt. Dat wordt ook wel energiebalans genoemd. Zo verbrand je bijvoorbeeld meer calorieën wanneer je veel beweegt dan wanneer je minder beweegt. Als je minder beweegt, verbruik je dus minder energie. Je hebt minder eten nodig. Maar de behoefte aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, is niet lager. Dat kan lastig zijn. Zeker voor mensen met reuma die door lichamelijke beperkingen niet goed kunnen bewegen. Het wordt dan extra uitdagend om de juiste energiebalans te vinden. Het aanvullen van je dieet met extra vitamines en mineralen kan dan een uitkomst zijn. Het is altijd verstandig om hierover eerst te overleggen met een diëtist of therapeut.
Dagelijkse vochtinname
Niet alleen eten maar ook drinken is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. De gemiddelde dagelijkse vochtbehoefte ligt tussen de 1,5 en 2 liter. De precieze behoefte verschilt natuurlijk per persoon. Er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Op hele warme dagen of dagen waarop je (redelijk) intensief sport, heb je meer behoefte aan vocht. Ook heeft de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt invloed op de vochtbehoefte. Hoe meer zout je binnenkrijgt, hoe meer behoefte aan vocht je lichaam heeft. Probeer de zoutinname te beperken tot maximaal 6 gram per dag. Als je meer zout binnenkrijgt, heb je mogelijk ook behoefte aan meer vocht dan 2 liter.
Die 1,5 tot 2 liter vocht hoeft overigens niet alleen maar uit water te bestaan. Thee of koffie (niet te veel) zijn bijvoorbeeld goede alternatieven. Frisdranken die veel suiker bevatten zijn minder gezond. Dit geldt ook voor alcoholische dranken. Probeer maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken en dan twee dagen helemaal geen alcohol. Probeer ook eens een langere periode helemaal geen alcohol te drinken.
De juiste voedingsstoffen
Vaak wordt gezonde voeding opgehangen aan één of enkele voedingsstoffen, maar dat is wat te kortzichting. Eén product kan namelijk nooit alle belangrijke voedingsstoffen bevatten die een mens nodig heeft. Daarom is het belangrijk om verschillende producten te combineren tot een gebalanceerd patroon. Zorg er daarbij voor dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Gezonde keuzes zijn hierin: fruit, volkoren producten (volkoren brood/pasta, zilvervlies rijst), voldoende eiwitten (mager vlees, zuivelproducten) en onverzadigd vet (noten, avocado). Kies hierin vooral ook voor onbewerkte en verse producten.
Tips voor gezonde keuzes
Keuzes maken is lastig. Dit geldt ook voor keuzes maken over je voeding. De gezonde optie is niet altijd de lekkerste. Een gezonde keuze is ook lastig onder bepaalde omstandigheden. Als je bijvoorbeeld moe bent of haast hebt, dan is het makkelijker om te kiezen voor een snelle en lekkere hap dan een gezonde optie. Ook op een Nieuwjaars receptie is het gezelliger om te kiezen voor dat wijntje en die bitterbal dan voor de gezonde groentestengel.
Gelukkig zijn er wel wat tips om ook op die momenten een gezonde(re) keuze te maken:
- Haal geen verleidelijk ongezond eten in huis. Als je geen chips hebt, kun je ze ook niet eten!
- Bekijk in de supermarkt de etiketten achter op een product. Hier zie je de ingrediënten. Veel ingrediënten betekent vaak een sterk bewerkt product. Over het algemeen zijn pure, onbewerkte producten gezonder dan sterk bewerkte producten.
- Bedenk van tevoren wat je gaat eten en maak je eten vooraf al klaar. Zo laat je je niet te veel beïnvloeden door prikkels om je heen of waar je ‘trek’ in hebt. Je eet gewoon wat je al bedacht had.
- Sla bij een etentje of tijdens de feestdagen de borrelhapjes eens over. Soms is het makkelijker om iets helemaal niet te eten dan ergens maar een klein beetje van te eten.
- Geef ongezonde dingen een cijfer om voor jezelf aan te geven hoe lekker je het vindt. Spreek vervolgens met jezelf af dat je alleen de dingen met een 8, 9, of 10 eet of drinkt. De rest laat je staan.
- Begin pas later op de avond met alcohol drinken. Drink na elk glas alcohol een glas water.
Meer weten?
- Bekijk hier het webinar over Healthy Habits: Voeding terug.
- Stichting Specials Heroes Nederland heeft nog twee interessante webinars georganiseerd met het thema Healthy Habits:
- Reuma en Gezonde Gewoontes – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Bewegen als je een chronische aandoening hebt – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland