Gezocht: mannen met een kinderwens die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken
Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen, ben je man en heb je een kinderwens? Doe dan mee aan een onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb en het Erasmus MC. Zij starten een onderzoek naar de invloed van medicijngebruik bij de man op de vruchtbaarheid, zwangerschap en het (on)geboren kind.
Wat is het KAMM-onderzoek?
In het Kinderwens en Afweeronderdrukkende Medicijnen bij de Man (KAMM) onderzoek kijken we of medicijngebruik bij de man een invloed heeft op de vruchtbaarheid, zwangerschap en het (on)geboren kind. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Tot nu toe zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat medicijngebruik bij de man schadelijk is voor de zwangerschap en het kind. Om meer te weten over de mogelijke invloed van afweeronderdrukkende medicijnen wordt dit onderzoek uitgevoerd. Met online vragenlijsten verzamelen wij informatie over je gezondheid, medicijngebruik, leefstijl en kinderwens.
Waarom zou ik meedoen?
Door mee te doen help je de ouders van morgen! Jouw ervaring met medicijnen is belangrijk bij een kinderwens. Hiermee verbeteren wij de informatie voor zorgverleners en mannen. Zo kunnen er betere beslissingen worden gemaakt over de behandeling van mannen die deze medicijnen gebruiken.
Wat houdt meedoen in?
In dit onderzoek vul je online vragenlijsten in over je gezondheid, medicijngebruik, leefstijl en kinderwens. Het onderzoek begint met een uitgebreide vragenlijst. Daarna ontvang je elke drie maanden een vervolgvragenlijst. Hierin vragen wij of er nog veranderingen zijn, bijvoorbeeld in jouw medicijngebruik. Ook vragen wij of je partner zwanger is geworden. Als je partner zwanger is, kan je haar uitnodigen voor het onderzoek van Moeders van Morgen (www.moedersvanmorgen.nl). Moeders van Morgen bestaat net zoals KAMM uit online vragenlijsten. In Moeders van Morgen worden het verloop van de zwangerschap en bevalling gevolgd, en wordt er gevraagd naar medicijngebruik en de gezondheid van moeder en kind.
Hoe lang doe ik mee?
Hoeveel vragenlijsten je krijgt hangt af van jouw situatie. Totdat je partner zwanger wordt, ontvang je iedere drie maanden een vragenlijst. Tijdens het onderzoek kun je op elk moment stoppen met meedoen zonder opgaaf van reden. De vragen gaan over gezondheid, medicijngebruik, leefstijl en kinderwens.
Hoe lang duurt het?
Het invullen van de eerste vragenlijst duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. Het invullen van de andere vragenlijsten duurt 5 tot 15 minuten.
Kan ik meedoen?
Je kunt meedoen als je een man bent, een actieve kinderwens hebt en medicijnen (hebt) gebruikt voor een auto-immuunaandoening of na een orgaantransplantatie. Ook moet je achttien jaar of ouder zijn. Auto-immuunaandoeningen zijn bijvoorbeeld reuma, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, of psoriasis.
Meer informatie
Voor je zwangerschap – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland