Gesprekskaarten: Wat vind jij lastig met reuma en hoe bespreek je dat?
Reuma raakt je. De ziekte heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven, werk en relaties. Het kan voor verschillende klachten, problemen en vragen zorgen. Hierover praten is niet altijd makkelijk. Toch is het goed en belangrijk. Dan weet de arts of verpleegkundige beter waar jij in je leven met reuma tegenaan loopt. Maar hoe weet je wat jij belangrijk vindt om te bespreken? Om je op weg te helpen ontwikkelde de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) verschillende gesprekskaarten.
Samen Beslissen
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met reuma zich vaak niet beseffen dat zij kunnen aangeven wat zij in een behandelkeuze belangrijk vinden. Ook blijkt de zorgverlener de uitdagingen in het leven met reuma onvoldoende te betrekken wanneer er een behandelkeuze moet worden gemaakt.
Welke uitdagingen wil jij bespreken?
Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen wat jij belangrijk vindt om met je behandelend arts of verpleegkundige te bespreken. Er zijn immers zoveel dingen in je leven waar reuma invloed op heeft. Om te kunnen achterhalen wat momenteel het meest speelt in jouw leven met reuma, heeft RZN 5 gesprekskaarten ontwikkeld met de thema’s ziekte, dagelijks functioneren, leefstijl, relaties & welzijn en een goed gesprek.
Gesprekskaart 1: Ziekte
In de gesprekskaart Ziekte worden de thema’s ziekteactiviteit, pijn, vermoeidheid, medicatie & bijwerkingen en kennis over de ziekte behandeld. Bij ieder thema staan een aantal stellingen, die op dit moment mogelijk een rol kunnen spelen in jouw leven.
Gesprekskaart 2: Dagelijks functioneren
In de gesprekskaart Dagelijks functioneren zijn stellingen geformuleerd rondom de thema’s werk/school/dagbesteding, persoonlijke verzorging, huishouden & gezin, mobiliteit en vrije tijd. Deze kunnen je aan het denken zetten over wat voor jou een belangrijke uitdaging is in het dagelijks functioneren met reuma.
Gesprekskaart 3: Leefstijl
Ook leefstijl speelt een belangrijke rol bij reuma. Zo zijn bewegen, eten, stress & ontspanning, roken en gewicht mogelijke thema’s die jij met de reumatoloog of verpleegkundige zou willen bespreken. Al deze thema’s zijn terug te vinden in de gesprekskaart Leefstijl.
Gesprekskaart 4: Relaties & welzijn
Je relaties met anderen en gevoelens als eenzaamheid of somberheid kunnen ook van invloed zijn op jouw functioneren. Door de reuma zijn sociale contacten misschien niet zo vanzelfsprekend. Of is het krijgen van kinderen extra moeilijk. In de gesprekskaart Relaties & welzijn worden de thema’s sociale contacten, intieme relaties & kinderwens & zwangerschap, onbegrip, eenzaamheid en somberheid besproken.
Bespreek je Top 3
In de folder met de gesprekskaarten kun je de belangrijkste uitdagingen aanvinken, bijvoorbeeld met een top 3. Deze top 3 neem je mee naar je reumatoloog of reumaverpleegkundige. Het lijstje vormt de basis voor een goed gesprek om deze uitdagingen samen aan te gaan. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld samen besluiten om je medicatie aan te passen. Het kan ook zijn dat een doorverwijzing naar een andere zorgverlener nodig is, zoals een fysiotherapeut of bedrijfsarts. Ook kun je zelf dingen aanpassen of veranderen.
Gesprekskaart 5: Een goed gesprek
Maar hoe doe je dat precies, het voeren van een goed gesprek met je reumatoloog of reumaverpleegkundige? RZN geeft je graag enkele tips die je kunnen helpen in de voorbereiding van je gesprek. Maar ook tijdens en na afloop van je gesprek zijn er punten, waar je op kunt letten om het beste uit je gesprek te halen. Al deze tips zijn terug te vinden in de gesprekskaart Een goed gesprek.
Door samen te beslissen sta je sterker achter je eigen behandeling
Als je jouw belangrijkste uitdagingen in je leven met reuma bespreekt met de arts of verpleegkundige, kunnen jullie samen een betere behandelkeuze maken. Door samen te beslissen, ben je beter geïnformeerd. Ook sta je zelf sterker achter je eigen behandeling, waardoor je trouwer blijft aan je eigen behandeling of medicatiegebruik.
Over dit project
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland ontwikkelde in 2021 de bovengenoemde folder met gesprekskaarten in samenwerking met de patientpartners van RZN en met de reumaverpleegkundigen van het Bravis Ziekenhuis. De KIDZ subsidie maakte financiering van het project mogelijk.
Gesprekskaarten zijn te vinden op de website van RZN
De gesprekskaarten zijn te vinden op de website van RZN:
https://reumazorgnederland.nl/samen-beslissen-gesprekskaarten/.