Geef jongere mensen met kwetsbare gezondheid eerder een boosterprik
Sinds kort krijgen de eerste mensen een derde COVID-19 vaccinatie. De zogenaamde boosterprik. Als je boven de 60 jaar bent of woont in een zorginstelling ben je hiervoor als eerste aan de beurt. Maar als je jonger bent en een chronische aandoening hebt, moet je langer wachten. En dat is onterecht. Want mensen met een kwetsbare gezondheid zouden voorrang moeten krijgen.
Brandbrief aan de Tweede Kamer
Daarom hebben de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer. Daarin roepen zij op om mensen met een kwetsbare gezondheid eerder hun derde vaccinatie te geven. Op dit moment zijn zij tegelijk aan de beurt met gezonde mensen onder de 60 jaar. En dat is te laat. Veel mensen onder de 60 jaar met een kwetsbare gezondheid lopen namelijk extra risico ernstig ziek te worden als ze corona krijgen. Maar als je niet in een zorginstelling woont, krijg je geen voorrang op de boosterprik.
Mensen met lage afweer
Sommige mensen met een lage afweer krijgen wel eerder hun boosterprik. De Gezondheidsraad heeft een specifieke groep mensen aangewezen die vanwege een aandoening een lage immuunrespons hebben. Maar deze groep is erg klein. Veel mensen met reuma vallen hier bijvoorbeeld niet in en krijgen dus geen voorrang. Ondanks dat zij veel risico lopen, zijn zij nog niet aan de beurt.
Kwetsbare jongeren moeten eerder de derde vaccinatie krijgen
De Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) vragen de minister daarom om iedereen met een kwetsbare gezondheid voorrang te geven op de boosterprik. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) staat achter deze oproep. Wij vinden het belangrijk dat 60-minners die extra risico lopen, zoals mensen met reuma, voorrang krijgen bij de derde vaccinatieronde. De Tweede Kamer zou hen zo snel mogelijk toegang moeten geven tot de boosterprik.