Ga je naar de dokter? Vergeet dan niet je medicatieoverzicht
Het is handig om een overzicht te hebben van alle medicijnen die je gebruikt. Dit heet een medicatieoverzicht. Zorg dan ook dat alle verschillende zorgverleners die jij ziet op de hoogte zijn van alle medicatie die je gebruikt. Op deze manier kunnen zij jou de beste zorg bieden. Samen dragen we zo bij aan goede medicatieoverdracht en veilige zorg.
Wat staat er in een medicatieoverzicht?
In een medicatieoverzicht staan alle medicijnen die je gebruikt. Dit overzicht kan je samen met je apotheker maken. Je vertelt de apotheker welke medicijnen je slikt, smeert of spuit. Zij noteren vervolgens welke medicijnen je op recept van je arts neemt. Ook moet je andere medicijnen die je zonder recept hebt in je medicatieoverzicht zetten. Denk aan medicijnen zoals Ibuprofen, crèmes, smeersels of Sint Janskruid. Daarnaast is het ook handig om je allergieën in je medicatieoverzicht te zetten. Ervaar je klachten of bijwerkingen van een medicijn? Ook dan is het handig om dit in je medicatieoverzicht te noteren. Samen met je apotheker kan je deze lijst afgaan om je eigen medicatieoverzicht te maken. De apotheker kan deze voor je uitprinten, of, met jouw toestemming, digitaal opslaan.
Medicatieoverzicht meenemen naar de afspraak met je zorgverlener
Met jouw overzicht van medicijnen op zak kunnen je zorgverleners direct zien welke medicijnen je gebruikt. Zo kunnen zij rekening houden met medicijnen die niet goed samenwerken, maar ook met allergieën, klachten of bijwerkingen. Het is daarom van belang dat je eerlijk bent en zo veel mogelijk vertelt over je situatie en je medicatie. Zo missen je zorgverleners geen informatie. Dit helpt om jou de beste zorg te bieden.
Jouw medische gegevens kunnen alleen met jouw toestemming ingekeken worden door zorgverleners. Je kan je zorgverlener toestemming geven om via een systeem jouw medische gegevens te bekijken. Zonder deze toestemming kunnen zij niet bij jouw gegevens. Wil je je zorgverleners geen toestemming geven tot het inkijken van deze gegevens via een systeem? Dan zal je zelf jouw zorgverleners op de hoogte moeten houden van je medicatiegegevens bijvoorbeeld wanneer je op controle komt of wanneer je in gesprek gaat over een behandeling.
Veranderingen in je overzicht
Verandert de medicatie die je krijgt of verandert er andere informatie aan je medicatieoverzicht? Zorg er dan voor dat je deze veranderde informatie in je medicatieoverzicht laat zetten. Wanneer er iets aan je medicatieoverzicht verandert kan het handig zijn om deze verandering te bespreken met je zorgverlener. Met het overdragen van medicatie zorg je ervoor dat jij en je zorgverleners niet voor verrassingen komen te staan. Door je medicatieoverzicht goed bij te laten houden door je verschillende zorgverleners draag jij bij aan veilige zorg.
Bron: Samen voor medicatieoverdracht – Patiëntenfederatie Nederland en MIND