Fysiotherapie belangrijk voor reuma
Blijven bewegen is belangrijk. Maar soms is dat bewegen ongelooflijk lastig, zeker wanneer je reuma hebt. De fysiotherapeut is dan een onmisbare schakel. Vandaag, op de dag van de fysiotherapeut, benadrukken we het belang van fysiotherapie voor mensen met reuma.
150 minuten matige en 75 minuten intense beweging
Wanneer je reuma hebt, zou je volgens de Europese aanbevelingen iedere week minimaal 150 minuten aan matige beweging moeten doen. Je kan bij matige beweging denken aan een wandeling door het park of fietsen naar het werk. Daarnaast zou je volgens deze aanbevelingen ook 75 minuten per week moeten besteden aan intense beweging. Van deze vorm van beweging gaat je hart sneller kloppen en begin je te zweten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij sporten, zoals hardlopen, voetballen en tennissen. Tot slot adviseren de aanbevelingen om minimaal 2 keer per week beweegoefeningen te doen. Zo werk je aan je spierkracht en houd je je gewrichten zo soepel mogelijk.
Bewegen met reuma is lastig
Veel mensen met reuma komen niet aan deze minimale hoeveelheid beweging. Beweging die nodig is voor een gunstige invloed op je reuma. Beweging die ook helpt om de kans op andere aandoeningen, die vaker voorkomen bij reuma (zoals hart en vaatziekten) te helpen verkleinen. Vaak weten mensen niet precies wat zij kunnen doen om voldoende in beweging te blijven. Ook zijn veel mensen onzeker om te bewegen. Vaak omdat bewegen met reuma (vanwege ontstekingen of artrose) soms erg pijnlijk kan zijn. De fysiotherapeut biedt dan de noodzakelijke begeleiding om in beweging te kunnen blijven.
Hoe werkt de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut zal je tijdens het eerste gesprek een aantal dingen vragen. Waar heb je last van bij het bewegen? En hoe lang al? Welke activiteiten kun je daardoor minder gemakkelijk uitvoeren? Welke medicijnen gebruik je? Heb je naast reuma ook nog andere aandoeningen? Hoeveel beweeg je dagelijks? En welke oplossingen heb je zelf al gevonden om in beweging te blijven? Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut kijkt hoe je beweegt, meet je kracht en je conditie. Daarna bespreek je met de fysiotherapeut wat je graag weer zou willen kunnen en of fysiotherapie hierbij kan helpen. Als dat zo is, dan maak je samen met de fysiotherapeut een beweegplan, dat bij jou past. De fysiotherapeut helpt je bij de uitvoering van dat beweegplan. Je kunt één-op-één begeleiding krijgen van de fysiotherapeut of samen met anderen in groepsvorm. Soms krijg je zowel één-op-één begeleiding als begeleiding in een groep. Het is daarbij belangrijk om regelmatig te oefenen. De fysiotherapeut geeft instructies over hoe en hoe vaak je de oefeningen ook thuis kunt doen.
Wat zijn de kosten van fysiotherapie?
Wat je voor de fysiotherapie betaalt, hangt vooral af van hoe je verzekerd bent. Vanuit de basisverzekering is er maar een beperkte vergoeding van de fysiotherapie en heb je als volwassene te maken met een verplicht eigen risico. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te kijken hoe de vergoeding bij jouw vorm van reuma en jouw verzekering loopt. Ga voor meer algemene informatie ook naar de website van de rijksoverheid over vergoeding van fysiotherapie.
Fysiotherapie niet voor iedereen betaalbaar
Vaak moet je een aanvullende verzekering afsluiten om voor vergoeding van (een beperkt aantal sessies) fysiotherapie in aanmerking te komen. En dat is zorgelijk, zeker voor mensen met een chronische ziekte zoals reuma. Veel mensen kunnen deze aanvullende verzekering niet betalen. Ze missen daardoor de noodzakelijke begeleiding van de fysiotherapeut. Ze komen in een neerwaartse spiraal terecht van minder (effectief) bewegen, een slechter verloop van de reuma en meer bezoeken aan de huisarts en het ziekenhuis. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland pleit dan ook vurig voor een betere vergoeding van fysiotherapie voor mensen met reuma.
Meer lezen?
- Bewegen is gezond! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Hoeveel moet je bewegen om écht gezonder te worden? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Hoe blijf je bewegen in de wintermaanden? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Eigen risico is mogelijk een drempel voor fysiotherapie bij artrose – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland