Fibromyalgie – tenderpoints

American College of Rheumatology (ACR)

In 1990 ontwikkelde het American College of Rheumatology (ACR) de eerste criteria voor de vaststelling van fibromyalgie, waarmee een diagnose kon worden gesteld. Deze criteria waren:
Het hebben van minimaal 11 of meer van de 18 tenderpoints (drukpijnpunten).
De tenderpoints zijn bepaalde specifieke pijnpunten in je nek, schouders, lendenstreek en heupen van je lichaam. Een tenderpoint is positief als drukken met een vinger op die plek pijn doet. Als deze plek alleen maar gevoelig is, dan is de tenderpoint negatief. Je uitslag voor fibromyalgie is positief als je bij minimaal 11 van de 18 tenderpoints pijn hebt.
Chronische pijn en/of stijfheid.
Je moet ten minste 3 maanden last van pijn en/of stijfheid hebben. De pijn en/of stijfheid zit op drie of meer plekken in je lichaam, zowel boven als onder je taille en zowel links als rechts in je lichaam.

Ontwikkelingen

Deze criteria zorgden voor minder onenigheid over de diagnose fibromyalgie. Maar de kritiek was, dat de uitkomsten gebaseerd zijn op persoonlijke waarnemingen (subjectief).
In 2010 stelde het American College of Rheumatology (ACR) daarom nieuwe fibromyalgie diagnose criteria op voor het vaststellen van fibromyalgie. Voor de diagnose fibromyalgie kan de dokter nu naar je fibromyalgiescore met de pijnscore en de symptoomscore kijken.
Sommige dokters gebruiken nog niet altijd de fibromyalgiescore, maar de oudere methode met tenderpoints. Maar dit is minder betrouwbaar. Verschillende dokters kunnen bij dezelfde patiënt een verschillend aantal positieve tenderpoints opschrijven. Ook zijn andere drukpunten, die net naast een tenderpoint liggen, soms net zo gevoelig of pijnlijk.

Tenderpoints (drukpijnpunten)

De dokter doet onderzoek naar de tenderpoints (drukpijnpunten) in je lichaam. De dokter drukt met de hand op de tenderpoints. Als dit pijn doet, is het een positieve tenderpoint. Als dit geen pijn doet of alleen gevoelig is, is het een negatieve tenderpoint. De tenderpoints moeten altijd worden vergeleken met de vaste controlepunten. Tenderpoints liggen aan twee zijden van je lichaam en moeten ook aan beide zijden pijn doen, dat wil zeggen zowel links als rechts. De hoeveelheid tenderpoints, die pijn doen, kunnen in de loop van de tijd toenemen of afnemen. Er zijn ook andere plekken, die pijnlijk kunnen zijn en pijnklachten geven. Tenderpoints vindt je:
• aan de basis van de achterkant van je schedel aan weerszijden van de nekwervels, dus daar waar je nek in je hoofd over gaat.
• halverwege je bovenste schouderlijn.
• van daaruit circa 4,5 tot 5 centimeter naar beneden en iets naar het midden toe op de schouder, als het ware langs de schouderlijn aan de kant van je ruggengraat.
• aan de voorkant van je hals, net boven het sleutelbeen.
• aan de onderkant van je sleutelbeen, daar waar het vastzit aan het borstbeen.
• aan de binnenkant van je elleboog, ongeveer 2 centimeter onder de plooi van de elleboog.
• aan de bovenkant van je heupen, een paar centimeter van de ruggengraat af.
• aan de zijkant van je heupen, onder de billen.
• aan de binnenkant van je knie, ongeveer 2 centimeter boven de knieschijf.

pijngebieden fibromyalgie fibromyalgia tenderpoints

Help mee