Fibromyalgie – klachten

Huisarts

Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen en wordt je niet beter, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.

Klachten, die je kunt hebben bij fibromyalgie

Als je fibromyalgie hebt, heeft dat een grote invloed op je dagelijkse leven. Dat betekent op je gezinsleven, je sociale contacten, werk en vrije tijd. Wat je iedere dag aankunt, kan iedere keer weer anders zijn.
Het belangrijkste kenmerk bij fibromyalgie is de veranderde pijnverwerking.
De ziekte veroorzaakt wisselende klachten, zoals:
een chronische pijnbeleving.
– je hebt een extreme gevoeligheid voor pijn, vooral in spieren, pezen, gewrichtsbanden en zachte delen van je lichaam. Je hebt vaak pijn in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen, bekken of aan de binnenkant van je knie. Je spieren zijn stijf en de aanhechtingen van de pezen op de botten in je lichaam doen pijn. De pijn kan veranderen door het weer, door stress, angst of lichamelijke inspanning.
– Hoe je deze pijn ervaart, kan verschillen. Sommige mensen met fibromyalgie omschrijven de pijn als stekend, terwijl anderen de pijn brandend of zeurend noemen. Je bent niet kleinzerig, maar gewone aanrakingen zijn heel gevoelig, de pijn houdt langer aan en de uitstraling van de pijn is over een groter gebied van je lichaam.
last van stijfheid.
Je hebt vaak in de ochtend last van stijfheid. Soms kan het uit bed komen al moeilijk zijn. Als je lang stil zit of staat, kun je soms ook moeilijk weer in beweging komen door stijfheid.
krachtverlies in armen of benen.
Je kunt krachtverlies in je spieren krijgen. Je krijgt daardoor moeite met bepaalde handelingen, zoals bijvoorbeeld pannen tillen bij het eten maken, het dragen van tassen bij het boodschappen doen, iedere keer gaan zitten en weer opstaan of afwassen en opruimen.
tintelingen of een zwaar vermoeid gevoel in je armen en/of benen.
een branderig of verminderd doof gevoel in de huid.
problemen met het zien.
darmkrampen, prikkelbare darmsyndroom en buikpijn.
Je krijgt last van darmkrampen en buikpijn. De problemen met je spijsvertering worden veroorzaakt door het prikkelbare darm syndroom (IBS) of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).
een prikkelbare of overactieve blaas.
een chronische (ernstige) vermoeidheid.
Je hebt last van een chronische vermoeidheid door de pijn, die energie kost, en door slaapproblemen. Je valt moeilijk in slaap en wordt ‘s nachts wakker van de pijn.
slaapstoornissen.
Met fibromyalgie kom je soms s’nachts niet goed in slaap, je slaapt vaak slecht door de pijn, je blijft wakker en gaat piekeren. Je bent dan nog steeds moe bij het opstaan en dat zorgt voor chronische vermoeidheid overdag.
stemmingswisselingen.
Je kunt last krijgen van depressieve gevoelens, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid en angst.
concentratiestoornissen, vergeetachtigheid of geheugenverlies.
hoofdpijn.
last van temperatuursverschillen.
Je kunt meer klachten hebben als het bijvoorbeeld buiten koud of vochtig wordt. Maar je fibromyalgie ontstaat niet door het klimaat, waarin je woont. Fibromyalgie komt in zowel warm als in koud klimaat voor.
een temporomandibulaire stoornis (TMD).
Dit is een groep stoornissen aan het bewegingsapparaat van je kauworgaan. Je kunt last hebben van pijn, vermoeidheid van de kauwspieren of het kaakgewricht, krakende geluiden in de kaak en moeite met het openen of sluiten van je mond.

Fibromyalgie klachten

Help mee