Fibromyalgie – behandeling

Behandeling

De dokter gaat samen met jou kijken naar de beste medische behandeling met medicijnen voor je klachten. Je kunt hierbij gebruik maken van de 3 goede vragen. Je moet altijd achter je gekozen behandeling staan, want dan heeft een behandeling de beste kans van slagen.

Pijnstillers, die je zelf kunt aanschaffen zonder recept

Paracetamol (pijnstiller).
Paracetamol helpt tegen pijn en koorts, veroorzaakt geen maagproblemen, geeft meestal geen bijwerkingen en gaat goed samen met andere medicijnen. Paracetamol kun je overal zelf kopen in de winkels en je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.
NSAID.
Een NSAID is een pijnstiller. NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Deze medicijnen remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. Ze bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden. Je kunt deze medicijnen met de werkzame stoffen diclofenac, naproxen en ibuprofen overal bij de drogist of in de supermarkt kopen. Je koopt de NSAID met een lage hoeveelheid van de werkzame stof. Je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.

Let op! Het is altijd belangrijk om aan de huisarts of je andere dokters te vertellen, dat je al zelf een NSAID bij de drogist of in de supermarkt koopt en gebruikt. Anders kun je teveel van de werkzame stof binnen krijgen, als de huisarts of dokter je een NSAID voorschrijft, die alleen in de apotheek op te halen is met recept.

Fibromyalgie

Er is nog geen behandeling, die fibromyalgie geneest. De behandeling van fibromyalgie bestaat vooral uit het verminderen van je klachten en het leren omgaan met je klachten. Klachten kunnen chronische spierpijn, stijfheid en vermoeidheid zijn. Je kunt je klachten aanpakken met fysiotherapie, oefentherapie, sporten en medicijnen (vooral pijnstillers). Vaak worden de beste resultaten bereikt door meerdere soorten behandelingen te combineren.

Behandeling zonder medicijnen

• zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging.
Verbeter je lichamelijke conditie door bijvoorbeeld te wandelen, te fietsen of te zwemmen.
vertel over je fibromyalgie.
Vertel je leef- en werkomgeving over wat fibromyalgie voor jou betekent en voor je dagelijks functioneren. Dat bevordert het begrip van je omgeving voor je ziekte en de lichamelijke gevolgen voor jou.
volg de leefstijladviezen van je dokter en andere zorgverleners.
Zorg voor opbouw van je lichamelijke conditie, verdeel je energie over de dag en verander je leefstijl. Praat met andere mensen met fibromyalgie en wissel ervaringen uit.
fysiotherapie of oefentherapie.
De fysiotherapeut of oefentherapeut leren je om je energie zo goed mogelijk te verdelen en je lichamelijke conditie verder op te bouwen.
cognitieve gedragstherapie.
Met cognitieve gedragstherapie (CGT) leer je te begrijpen hoe je gedachten en je gedrag je pijn en andere klachten kunnen beïnvloeden. Leven met chronische pijn en vermoeidheid is een hele opgave. Je ziekte is niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een behoorlijke belasting. Daarnaast duurt het soms lang, voordat je de diagnose krijgt.
• een combinatie van oefen- en cognitieve gedragstherapie.
Leren om je energie zo goed mogelijk te verdelen en te begrijpen hoe je gedachten en je gedrag je pijn en andere klachten kunnen beïnvloeden.
ontspanningstherapie.
Een warm bad, een warme douche of massage kan je helpen om je spieren goed te kunnen ontspannen.
ergotherapie.
Een ergotherapeut kan je leren om je huishoudelijke taken zo aan te pakken, dat het gemakkelijker gaat ondanks je pijn en vermoeidheid.

Behandeling met medicijnen

• NSAID.
NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug en wordt gebruikt als pijnstiller. Deze medicijnen hebben als werkzame stoffen ibuprofen, naproxen en diclofenac. Ze remmen de aanmaak van het hormoon prostaglandine, waardoor pijn, koorts en je ontsteking afnemen. Een hormoon is een stofje, dat je lichaam zelf aanmaakt en dat via de bloedbaan je organen en weefsels aanstuurt om allerlei lichaamsfuncties te regelen, zoals je bloeddruk. Prostaglandines zijn nauw betrokken bij de vorming van maagslijmvlies en hebben zo een beschermende werking op de maagwand. Als je langere tijd een NSAID met een hogere hoeveelheid werkzame stof gebruikt, dan wordt je maagslijmvlies steeds dunner en kan de maagwand geïrriteerd raken door het maagzuur. Je krijgt daarom ook een maagzuurremmer voorgeschreven. NSAIDs remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. De medicijnen bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden. Bij de dokter krijg je een hogere hoeveelheid van de werkzame stof voorgeschreven op recept.
• Tramadolhydrochloride.
Tramadolhydrochloride behoort als werkzame stof tot een groep pijnstillers. De werkzame stof onderbreekt de pijnsignalen, die naar je hersenen worden gestuurd. Het werkt ook in je hersenen om het gevoel van pijn te stoppen. De pijnstiller met deze werkzame stof behoort tot de groep morfineachtige pijnstillers (opioïden). De pijnstiller met tramadolhydrochloride wordt gebruikt bij matige tot hevige pijnklachten en bijvoorbeeld bij zenuwpijn en gewrichtspijn door artrose. Bijwerkingen kunnen sufheid, misselijkheid en duizeligheid zijn.
• Amitriptyline
Deze werkzame stof zit in een medicijn tegen depressies, dat ook voorgeschreven wordt bij spierpijn door fibromyalgie. De dosering is bij fibromyalgie lager dan bij de behandeling van een depressie. De stof amitriptyline vermindert spierpijn, hoofdpijn en helpt vaak ook tegen slaapproblemen bij fibromyalgie. Bijwerkingen zijn onder andere een droge mond, verstopping, verwardheid en sufheid.
• Duloxetine
De werkzame stof duloxetine werkt tegen depressie, angstgevoelens, gespannenheid, urine-incontinentie, zenuwpijn en bij pijn door fibromyalgie. In tegenstelling tot de amitriptyline geeft duloxetine wat minder vaak een droge mond, al komt misselijkheid juist net wat vaker voor. Andere bijwerkingen zijn sufheid, slaperigheid of duizeligheid.
• Benzodiazepinen
Benzodiazepinen (benzodiazepineagonisten) beïnvloeden prikkels in de hersenen, die epileptische aanvallen kunnen oproepen. Ze worden daarom gebruikt om epileptische aanvallen te voorkomen. De meeste slaap- en kalmeringsmiddelen, die artsen voorschrijven bij fibromyalgie, behoren tot de groep benzodiazepinen. Benzodiazepinen hebben een rustgevende en ontspannende werking en werken spier-ontspannend, rustgevend en maken suf. Je kunt last krijgen van bijwerkingen zoals een verminderd reactievermogen en een grotere eetlust. Werkzame stoffen zijn clobazam, clonazepam, diazepam en nitrazepam.
• Medicijnen bij epilepsie
Medicijnen met de werkzame stoffen gabapentine en pregabaline worden voorgeschreven bij epilepsie, maar ook bij fibromyalgie voor verbetering van het slapen en minder last van stemmingswisselingen. Deze stoffen brengen je overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust.