EULAR aanbevelingen voor beeldvorming bij jicht
De European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) geeft regelmatig adviezen rondom de diagnose en behandeling van de verschillende vormen van reuma. Recent heeft EULAR aanbevelingen opgesteld voor het gebruik van veelvoorkomende beeldtechnieken (zoals een röntgenfoto of een CT-scan) bij jicht in de dagelijkse praktijk.
Jicht en het gebruik van beeldvorming
Jicht is een vorm van ontstekingsreuma. Bij deze vorm van reuma houden je nieren te veel uraat (zouten van urinezuur) vast. Hierdoor is de urinezuurspiegel in je lichaam verhoogd. Dit zorgt ervoor dat er uraatkristallen ontstaan die neerslaan rond je gewrichten. De gewrichten kunnen vervolgens gaan ontsteken. De laatste 20 jaar gebruiken artsen steeds vaker beeldvormende technieken bij de diagnose en behandeling van jicht. Er bestaan verschillende soorten beeldtechnieken, zoals een röntgenfoto, CT-scan of een MRI. Voor artsen is het soms lastig te bepalen welke methode het meest geschikt is. Er waren tot nu toe nog geen richtlijnen om artsen hierbij te helpen. Daarom heeft een EULAR werkgroep aanbevelingen gemaakt om zorgverleners en mensen met jicht te helpen bij het kiezen van de beste manier om beelden van de gewrichten te maken. De werkgroep keek daarbij ook naar twee andere aandoeningen die veel lijken op jicht. Ook voor deze aandoeningen kunnen mensen nu beter met hun zorgverlener beslissen welke beeldvormende techniek het beste past.
Wat zeggen de EULAR aanbevelingen?
De aanbevelingen zijn opgesteld op basis van wetenschappelijke bewijzen en adviezen van een groep van 25 experts uit 11 landen. De groep bestond uit reumatologen, radiologen, methodologen, zorgprofessionals en mensen met jicht (patiëntvertegenwoordigers). Ze hebben beeldvorming bij jicht uitgebreid onderzocht door middel van een literatuuronderzoek. Ze keken onder andere naar röntgenfoto’s, echografie, CT-scans en MRI. Vervolgens hebben ze 5 algemene principes en 10 aanbevelingen opgesteld, waarvan er 7 gericht zijn op jicht.
Algemene principes van de richtlijn
Er zijn 5 principes opgesteld waar zorgverleners rekening mee moeten houden:
- Mensen met jicht hebben vaak acute ontstekingsaanvallen die steeds terugkomen. Soms blijven klachten langer aanwezig, met of zonder opvlammingen.
- Beeldvorming geeft bij mensen met jicht belangrijke informatie over afzettingen van kristallen, gewrichtsontstekingen en schade aan gewrichten.
- Als er afwijkingen op de beeldvorming te zien zijn, bijvoorbeeld afzettingen van kristallen, veroorzaken deze niet altijd klachten.
- Als een zorgverlener overweegt om een röntgenfoto of een scan te maken bij iemand met jicht is het belangrijk om ook te kijken naar de medische gegevens, zoals resultaten van het lichamelijk onderzoek of bloedonderzoek.
- Beeldvorming bij mensen met jicht moet worden gedaan door gespecialiseerde en goed getrainde zorgverleners.
10 aanbevelingen voor beeldvorming bij jicht
Dit zijn de specifieke aanbevelingen voor jicht:
- Maak beelden van zowel de pijnlijke plekken als plekken die in het algemeen kenmerkend zijn voor mensen met jicht, zoals de grote teen.
- Gebruik voor het stellen van de diagnose jicht een echo of een DECT-Scan (Dual energy CT-scan). Een DECT-scan is een speciale CT-scan.
- Als er op de echo of de DECT-scan uraatkristallen te zien zijn, is het voor de diagnose niet nodig om een gewrichtspunctie te doen.
- Maak een echo of een DECT-scan om uraatkristallen te zien. Op een echo kun je ook ontstekingen zien. Deze beeldtechnieken geven extra informatie. Als een echo of een DECT-scan niet beschikbaar zijn kan een röntgenfoto gemaakt worden om de schade aan het gewricht door jicht te bekijken.
- Maak een echo of een DECT-scan om beter te kunnen voorspellen of iemand met jicht in de toekomst weer een jichtaanval krijgt. Artsen kunnen meten hoeveel uraatkristallen er zijn. Zo kunnen ze beter voorspellen wanneer er een nieuwe jichtaanval komt.
- Soms moet er een gewrichtspunctie worden gedaan. Maak eerst een echo als het moeilijk is om de juiste plaats te bepalen voor een punctie.
- Laat mensen met jicht de gemaakte foto’s zien en leg uit wat ze betekenen. Dit kan hen helpen hun ziekte beter te begrijpen en hun medicijnen goed in te nemen.
Dit zijn de eerste EULAR-aanbevelingen voor het maken van foto’s bij mensen met jicht. Ze geven zorgverleners advies over hoe ze het beste beeldtechnieken kunnen gebruiken in hun dagelijkse werk.
Meer lezen
Wil je meer informatie over de aanbevelingen van EULAR? Dan vind je hier het volledige artikel met aanbevelingen voor het gebruik van beeldvormende technieken bij jicht.
Meer informatie over jicht vind je op de website van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland:
- Jicht – Nationale Vereniging Reumazorg Nederland
- Jicht – Diagnose – Nationale Vereniging Reumazorg Nederland
- Jicht – Behandeling – Nationale Vereniging Reumazorg Nederland