Ervaring is niet wat een mens overkomt, het is wat een mens doet met wat hem overkomt.

Met deze woorden open ik de eerste nieuwsbrief voor ons netwerk van patiënt-partners. Partners, bedankt dat jullie je ervaring met reuma willen inzetten om zo onderzoek naar- en voorlichting over reuma relevanter te maken. Projecten die dankzij jullie inzet niet op de plank blijven liggen, maar waarvan de aanbevelingen ook echt worden toegepast in de praktijk. Een gedeelte van jullie heb ik de afgelopen maanden gesproken tijdens een van onze netwerk-activiteiten. Mocht ik jou nog niet hebben ontmoet, dan stel ik mij als coördinator patiëntparticipatie van RZN graag aan je voor.

Ik ben Patricia Pennings en alweer bijna 10 jaar getrouwd met Ronald. Samen hebben wij drie kinderen van 7, 9 en 10 jaar en doen wij ons best alle bordjes in de lucht te houden.

Zo’n 20 jaar geleden verhuisde ik naar Nijmegen om daar Communicatiewetenschap te studeren. Een studie die vooral in het teken stond van het aanleren van onderzoeks-vaardigheden en statistiek. Na mijn opleiding ging ik aan de slag bij Zorgverzekeraar VGZ. Met veel plezier was ik betrokken bij zorgprojecten met apothekers en huisartsen.

 

Een bijzonder jaar
Mijn man kreeg enkele jaren later de kans om een jaar lang werkervaring op te doen in Halifax, Canada. Samen vertrokken wij voor het grote avontuur aan de andere kant van de oceaan. Een jaar lang leidden wij een bijzonder leven. Meren, bergen, naaldbossen, herten, beren en walvissen; we hebben zo veel moois gezien.  Met pijn in het hart keerden we een jaar later weer terug naar Nijmegen. Ik werd vrijwilliger bij de Reumapatiëntenvereniging in Nijmegen en ging aan de slag met hun nieuwe website. Als bestuurslid van de vereniging houd ik deze site nog steeds bij. Ook schrijf ik een column in het verenigingsblad over alle ‘ik worstel en kom boven’ momenten in mijn leven.

Een nieuwe uitdaging bij RZN
Na een paar jaar als communicatiemedewerker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te hebben gewerkt, ben ik nu actief bij ReumaZorg Nederland. Vanuit mijn ervaring bij de reumapatiëntenvereniging weet ik hoe belangrijk het is dat mensen met reuma zich gehoord voelen en dat zij net als ieder ander mens mee kunnen draaien in de maatschappij. Ik ga de uitdaging aan om te bouwen aan een netwerk van reumapatiënten die hun ervaring met reuma willen delen in allerlei vormen van onderzoek naar- en voorlichting over hun ziekte.

Een sterk netwerk
Wat zijn de ervaringen met ons onderzoeksnetwerk tot nu toe? Waar kunnen we van leren? Hoe kunnen wij ons netwerk versterken? En vooral: hoe houden we plezier in wat we doen? Dit zijn vragen waar ik mij voor in wil zetten. Daarnaast hoop ik met ieder van jullie samen te kunnen werken in de projecten die wij de komende periode op het menu hebben staan.

Vast tot ziens,

Patricia Pennings
M:       p.pennings@reumazorgnederland.nl
T:         06-15510132