Ergotherapie Dag
Reuma kan ervoor zorgen dat bepaalde dagelijkse activiteiten lastiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan jezelf aankleden, stofzuigen, werken, of fietsen. Ergotherapie kan dan een uitkomst zijn. Daarbij leer je hoe je deze activiteiten gemakkelijker kan uitvoeren. Vandaag, op Ergotherapie Dag, staan we hierbij stil.
Wat is ergotherapie?
Ergotherapie leert je om makkelijker deel te nemen aan dagelijkse activiteiten, als je daarin beperkt wordt. Bijvoorbeeld vanwege pijn en vermoeidheid door een chronische aandoening, zoals bij reuma. Een ergotherapeut traint en adviseert je in het uitvoeren van de activiteiten die jij belangrijk vindt. Samen kijken jullie naar wat nog wel kan. Zo kun je weer deelnemen aan de samenleving en verbetert je zelfstandigheid.
Samen tot een oplossing komen
Je kunt ergotherapie krijgen in de behandelruimte van de ergotherapeut. Maar de ergotherapeut kan ook naar jou toe komen. Jullie gaan eerst in gesprek over de problemen die jij ervaart bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ook bespreken jullie wat voor jou echt belangrijk is om te kunnen doen. De ergotherapeut brengt in kaart wat je goed en minder goed kan en kijkt naar de mogelijkheden om de activiteiten die jij belangrijk vindt gemakkelijker uit te voeren. Vervolgens zoeken jullie samen naar oplossingen en stellen jullie doelen op voor de toekomst.
De behandeling bij ergotherapie
De behandeling bestaat bijvoorbeeld uit het oefenen met activiteiten of leren om deze op een andere manier uit te voeren. Ook kun je de activiteit of de omgeving aanpassen of hulpmiddelen gebruiken. De ergotherapeut kan je hierin adviseren en begeleiden. Een ergotherapeut kan daarnaast aan mantelzorgers of naaste familie en vrienden uiteggen hoe ze jou kunnen ondersteunen. De ergotherapeut heeft soms ook contact met andere zorgverleners, zoals de huisarts of fysiotherapeut, of met instanties als de gemeente.
Hand-ergotherapie helpt Marijke om te gaan met artrose
Marijke heeft artrose in haar handen en dat belemmert haar in dagelijkse activiteiten, zoals het huis schoonmaken of werken op de laptop. Haar hand-ergotherapeut heeft haar advies gegeven en eenvoudige aanpassingen geleerd waardoor ze deze activiteiten makkelijker kan uitvoeren. Naast het bekende spalkje die gewrichten rust geven, bestaan er gelukkig steeds meer mogelijkheden om pijn te verminderen. Zo leerde Marijke verschillende doekjes en sponsjes uit te proberen, waardoor ze uitvond wat voor haar werkte en schoonmaken minder pijnlijk werd. Met praktische en concrete stappen van haar ergotherapeut kreeg Marijke weer controle over haar aandoening en heeft ze haar zelfstandigheid terug. Daardoor kan ze nu weer meer genieten van de mooie momenten.
Vergoeding voor ergotherapie
Ergotherapie zit standaard in de basiszorgverzekering. Per jaar krijg je 10 uur ergotherapie vergoed. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden meer. Je hebt geen verwijsbrief van de huisarts nodig om een ergotherapeut te bezoeken. Je kunt direct zelf een afspraak maken, tenzij je verzekeraar dit anders aangeeft in de polisvoorwaarden.