Energiemanagement bij een chronische aandoening
Hoe kun je je energie goed verdelen, als je reuma hebt? Daarover ging het webinar Energiemanagement van de RA Liga op donderdag 16 maart. Ergotherapeut Tinneke Claes vertelde hoe je kunt omgaan met jouw energieniveau. Want een chronische aandoening kost heel wat energie.
Vermoeidheid
Centraal in dit webinar van de RA Liga stond hoe je je energie zo kunt verdelen, dat je niet oververmoeid raakt. De RA Liga is een Belgische patiëntenvereniging voor mensen met reumatoïde artritis. Maar in het webinar gaf ergotherapeut Tinneke Claes tips voor alle mensen met een chronische aandoening. In haar praktijk werkt zij namelijk met mensen met verschillende chronische aandoeningen, waaronder reuma, en helpt ze hen om te gaan met de vermoeidheid die hiermee gepaard gaat. Dit is geen vermoeidheid die iedereen wel eens voelt, zoals na het sporten of na een drukke dag. Het is een vermoeidheid die plotseling toeslaat, die je niet kunt inschatten en die vaak extreem is. Je voelt je soms zelfs vermoeid als je opstaat, nadat je een nacht goed geslapen hebt.
Deze vermoeidheid kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. En op de manier waarop je activiteiten kunt uitvoeren. Als je dag na dag een laag energiepeil hebt, gaat je dat zowel fysiek als mentaal opbreken. Daarom is het volgens Tinneke belangrijk om je energie goed te verdelen. En om niet alleen stil te staan bij wat je energie kost, maar ook bij welke dingen je juist energie geven. Met energiemanagement probeer je jouw activiteiten mooi te verdelen over de dag. Je gaat op zoek naar een balans. Het kan daarbij helpen om je activiteiten in te plannen.
Niet rennen maar plannen
‘Niet rennen maar plannen’ houdt in dat je jouw activiteiten zo plant, dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Het kan namelijk gebeuren dat je te veel doet, te veel gaat ‘rennen’, als je je goed voelt. Je onderneemt veel activiteiten, maar later raak je hierdoor fysiek en mentaal uitgeput. Je moet dagen bijkomen, terwijl je dit had kunnen voorkomen door niet te veel drukte in te plannen. Soms kun je hier ook niks aan doen. Het leven komt zoals het komt en soms moet je daarin meegaan. Maar op bepaalde zaken heb je wel zelf invloed, en dan is het belangrijk dat je niet meer inplant dan je aankunt. Probeer daarom om niet over je grenzen te gaan als je je goed voelt, want de terugslag hiervan kan groot zijn.
Veel praktische tips voor energiemanagement
Tinneke gaf veel praktische tips om je energie goed te verdelen over de dag. Bijvoorbeeld door je activiteiten op een rij te zetten en ze inzichtelijk te maken. Om een dagindeling te vinden waarbij jij zo min mogelijk vermoeid raakt, is het namelijk belangrijk om eerst te beseffen wat je vermoeid maakt. Ook kun je hulpmiddelen gebruiken of grote activiteiten opdelen in kleinere deelactiviteiten. Daarnaast legde Tinneke uit hoe je activiteiten minder zwaar kunt maken door de volgorde te veranderen, door ze makkelijker te maken, door ze te combineren met andere activiteiten, of door ze simpelweg niet meer te doen. Kijk hoe bepaalde activiteiten op een andere manier voor jou wél werken. Het verschilt per persoon hoe je activiteiten het beste kan aanpassen. Over het algemeen zijn de dingen die je niet graag doet meer vermoeiend. De activiteiten die voor jou betekenisvol zijn geven vaak juist energie.
Probeer daarbij om niet voortdurend verantwoording af te leggen over waarom je bepaalde keuzes maakt. Niet aan anderen, maar ook niet aan jezelf. Dit kost alleen maar energie. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Met een chronische aandoening kun je nou eenmaal niet altijd alles doen.
Webinar over energiemanagement bij RZN in september
Ben je benieuwd geworden hoe je alle tips zelf in de praktijk brengt? Kom dan naar het webinar over energiemanagement van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) in september. Tinneke Claes zal ook bij ons komen vertellen hoe je je energie verdeelt als je een chronische aandoening hebt. In augustus verschijnt de officiële uitnodiging voor dit webinar op onze website. Houd dus onze website in de gaten als je je voor dit webinar wilt aanmelden!