Emmie Willaarts wint reuma-schrijfwedstrijd

Prijswinnar Emmie Willaarts met mede kandidaten schrijfwedstrijd Edgar Stene

Reuma is een onvoorspelbare aandoening. Waar je de ene dag moeiteloos van werk, naar kinderopvang en supermarkt doorholt, lukt het je de andere dag door de pijn in je gewrichten niet eens om een pot groenten open te draaien. Dan is het zo fijn als er iemand klaar staat om te helpen. Maar wie zijn de kampioenen die dag en nacht klaar staan voor mensen met reuma? Dit thema stond centraal in de Edgar Stene schrijfwedstrijd 2018. Met trots deelde ReumaZorg Nederland de eerste prijs uit aan Emmie Willaarts voor haar verhaal over ‘De Drie Eenheid’ van helden in haar leven.

Emmie had als jong kind al last van verschijnselen van beginnende reuma. De symptomen werden helaas niet direct door de huisarts herkend. Die opgezette knie kwam vast door een val. Toen Emmie haar pols echter ook niet goed meer kon buigen, adviseerde een oplettende kennis om actie te ondernemen en een doorverwijzing naar een specialist te benadrukken. Een kinderarts stelde vast dat Emmie reuma had. Ze was toen 8 jaar.

Emmie neemt 1ste prijs Edgar Stene in ontvangstNiets liever willen dan gewoon zijn
Uit die tijd kan ze zich nog flarden herinneren. ‘Ik weet nog dat ik me vooral buitengesloten voelde. Ik kon niet lekker buitenspelen met leeftijdsgenoten en lag vaak ziek op de bank. Een keer moest ik voor een rustkuur drie maanden naar een ziekenhuis, weg uit de vertrouwde omgeving van thuis, met alleen volwassenen die mij mochten bezoeken. Jongere bezoekers mochten alleen zwaaien achter een raam. Ik zie het beeld nog voor me: een groepje artsen in opleiding in lange witte jassen die om mij, gekleed in m’n hemd en onderbroek, gingen staan. Hoe onaangenaam en intimiderend voor een jong kind. Maar zo ging dat 50 jaar geleden.’ vertelt Emmie.

‘Tijdens de middelbare school wilde ik niets liever dan een gewone tiener zijn. De reuma ver weg stoppen ook al wat het fysiek zo duidelijk zichtbaar. Vertellen over m’n ziekte en hoe ik mij echt voelde, dat deed ik niet zo makkelijk.’ Na de middelbare school ging Emmie naar de Werkenrode School in Groesbeek. Daar volgde ze een grafische opleiding om daarna vol enthousiasme te starten aan haar loopbaan. ‘Werkgevers hadden echter geen idee wat reuma inhield en waren niet bereid om creatief mee naar oplossingen te zoeken. Ik kon het tempo op de werkvloer niet bijhouden en besloot op vrijwillige basis bezig te blijven in de branche. Maar ook dit legde veel druk op en vergde veel energie.’

Drie-eenheid van kampioenen Emmie met moeder en zus
Via internet las Emmie over de Edgar Stene verhalenwedstrijd die dit jaar in het teken stond van ‘jouw persoonlijke kampioen’. Ze dacht meteen aan haar moeder die ze in het zonnetje wilde zetten. Emmie schreef een verhaal over hoe ze door vallen en opstaan heeft geleerd om de pijn van haar aandoening te ‘omarmen’, maar dat ze daarin gelukkig ook ‘omarmd wordt’ door een drie-eenheid van kampioenen. ‘Zonder hun steun was ik het misschien niet eens aangegaan.’ schrijft Emmie in haar verhaal.

Deze drie-eenheid ziet zij als een piramide met bovenaan haar moeder: ‘Een andere positie zou de piramide doen wankelen’. Aan de ene kant van de stevige bodem van de piramide haar Zus: ‘Haar naam schrijf ik met een hoofdletter, dat gaat vanzelf’. En aan de aan de andere kant van de bodem poes Wieb: ‘Een liever troostdier kan ik me niet wensen’. Emmie huist zelf in het midden van deze liefdevolle piramide, heeft zelf de regie. Een ‘ik’ die vrij is om ook met beperkingen een gewoon mens te zijn en die bewust invulling kan geven aan haar dagen. Ze vertelt hoe de drie-eenheid nu nog een belangrijke rol in haar leven speelt en hoe reuma deze eenheid dichter bij elkaar heeft gebracht.

Inspiratie voor nieuwe wegen
‘Ik vond het best zwaar en confronterend om een persoonlijk verhaal te schrijven.’ vertelt Emmie. ‘Maar het winnen van deze prijs heeft mij geïnspireerd om een schrijftraining te gaan volgen. Het is leuk om met taal te spelen.’

Emmie met moeder en zusBent u benieuwd naar Emmie’s verhaal?
Op de website van ReumaZorg Nederland staan alle Edgar Stene 2018 inzendingen die een prijs of eervolle vermelding hebben gekregen.

Wat is uw verhaal?
Heeft u ook een verhaal die u graag zou willen delen? Doe dan mee aan de Edgar Stene verhalenwedstrijd. Het thema voor Edgar Stene 2019 wordt in juni bekend gemaakt. U heeft daarna tot eind december 2018 om uw verhaal te schrijven en bij ons in te dienen. Houd onze website en facebookpagina in de gaten en doe mee!

Comments are closed.