Elleboogprothese

Wanneer krijg je een elleboogprothese?

De meeste elleboogprotheses (kunstellebogen) worden gezet vanwege pijn. Soms heb je zoveel pijn, dat pijnstillers niet meer voldoende werken. Een elleboogprothese is bedoeld om pijn te verminderen en het functieverlies van je elleboog te herstellen.

Soorten protheses bij een elleboogprothese

Een elleboogprothese is een kunstgewricht, dat je beschadigde ellebooggewricht vervangt. De prothese is niet altijd geschikt voor iedereen. De elleboogprothese is moeilijk te plaatsen en kwetsbaar. Het risico op loslaten is groot.
Er zijn 4 soorten elleboogprotheses:
Een totale elleboogprothese.
Er zit een deel van de prothese in de bovenarm en een deel in de onderarm. Een totale elleboogprothese bestaat uit een tweetal onderdelen: een boven- en een onderarmdeel, die met elkaar scharnieren. De prothese wordt meestal in het bot vastgezet met botcement. Doordat de beweging plaats vindt in het kunstgewricht, is de beweging pijnloos. Bij sommige prothesen zit er een scharnier tussen die twee delen, maar bij andere protheses niet.
Een halve elleboogprothese.
Deze vervangt alleen het uiteinde van de bovenarm.
Een radiuskopprothese.
Deze vervangt alleen het uiteinde (kopje) van het spaakbeen.
Een radiuskop- en capitellumprothese (radiocapitellaire prothese).
Deze vervangt het uiteinde van het spaakbeen en de buitenzijde van de bovenarm.

Levensduur elleboogprothese
Een elleboogprothese gaat 10 tot 15 jaar mee. Hoe lang je met een prothese doet, hangt af van: je dagelijkse activiteiten, overbelasting en slijtage van de prothese.

elleboogprothese

Help mee