Eigen risico is mogelijk een drempel voor fysiotherapie bij artrose
Steeds minder mensen met artrose krijgen een knie- of heupprothese. De focus ligt steeds meer op fysio- en oefentherapie bij het aanpakken van je klachten. De basisverzekering vergoedt ook deze fysio- en oefentherapie. Toch is het eigen risico mogelijk een belemmering om gebruik te maken van deze therapie bij knie- en heupartrose. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en Zorginstituut Nederland.
Passende zorg bij knie- en heupartrose
Mensen met knie- en heupartrose ontvangen in de eerste drie maanden na hun diagnose een conservatieve behandeling. Deze behandeling bestaat uit (leefstijl)advies en/of pijnmedicatie en/of oefentherapie. Pas wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, kan je een doorverwijzing krijgen naar de orthopeed. Samen met de orthopeed bespreek je de optie voor een knie- of heupprothese.
Houd rekening met het eigen risico
Fysio- en oefentherapie werd vóór 2018 vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Om fysio- en oefentherapie bij artrose van de knie en heup te stimuleren, worden de eerste 12 behandelingen voor die aandoening sinds 2018 vergoed vanuit de basisverzekering. Uit het onderzoek blijkt echter iets opvallends onder patiënten die hun eigen risico nog niet hebben verbruikt. Zij maken sinds 2018 minder gebruik van fysio- en oefentherapie. Deze afname is niet zichtbaar bij patiënten die hun eigen risico wel hebben verbruikt. Het eigen risico kan dan ook een belemmering zijn om te kiezen voor passende zorg in de vorm van fysio- en oefentherapie.
Over het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd binnen de onderzoekswerkplaats ‘Routine Zorgdata voor Passende Zorg’ van het Nivel en het Zorginstituut Nederland. De onderzoekers brachten verschuivingen in kaart van ziekenhuiszorg naar zorg bij de huisarts, fysio- en oefentherapeut voor nieuwe patiënten met knie en heup artrose.