Hoe effectief is een coronavaccin voor mensen met auto-inflammatoire aandoeningen zoals ontstekingsreuma? Onderzoek van de Friedrich-Alexander Universiteit in Duitsland laat zien dat een COVID-19 vaccin bij een klein deel van deze groep niet altijd even goed werkt. De ontstekingsziekte zelf lijkt hier de oorzaak van de zijn. Toch blijft het advies nadrukkelijk om je ook met reuma te laten vaccineren tegen corona.
In de Duitse studie werden 84 mensen met een auto-inflammatoire aandoening (zoals RA, Axiale SpA of psoriasis) vergeleken met 182 mensen zonder deze aandoening (de controle groep). Zowel de mensen in de patiëntengroep als de mensen in de controlegroep werden onderzocht op hun reactie op de COVID-19 vaccinatie.
Klein deel minder beschermd tegen COVID-19
In de controlegroep ontwikkelde 99,5% van de mensen voldoende antistoffen na twee BioNTec/Pfizer vaccinaties. In de patiëntengroep ontwikkelde 90,5% voldoende antistoffen. Oftewel, 1 op de 10 mensen uit de patiëntengroep reageerde onvoldoende op hun vaccinatie en is waarschijnlijk minder beschermd tegen COVID-19.
Onvoldoende respons gevolg van de ziekte zelf
Uit het onderzoek bleek ook dat het niet uitmaakte of en hoe mensen voor hun auto-inflammatoire aandoening behandeld werden. De onvoldoende respons kwam zowel voor bij mensen die niet behandeld werden voor hun aandoening, als bij mensen die de klassieke medicatie krijgen voor hun aandoening (bijvoorbeeld methotrexaat), als bij mensen die de nieuwere medicatie (bijvoorbeeld biologicals) krijgen. Daarom concludeerden de onderzoekers dat deze onvoldoende respons het gevolg is van de ziekte zelf.
Geen verschil in type aandoening
De mate van respons op het coronavaccin bleek ook niet te verschillen per type auto-inflammatoire aandoening zoals bijvoorbeeld RA of Axial Spa.
Een minderheid reageert onvoldoende
De onderzoekers concludeerden dat een COVID-19-vaccin ook effectief is bij mensen met een auto-inflammatoire aandoening zoals ontstekingsreuma maar dat de reactie vertraagd en verminderd kan zijn. Een minderheid reageert niet op de injecties, ook niet na de tweede vaccinatie.
Meer onderzoek nodig
Ook concluderen de onderzoekers dat verder onderzoek onder een grotere groep patiënten nodig is om deze voorlopige bevindingen verder te bevestigen.
Laat je vaccineren tegen COVID-19
Het advies blijft: laat je ook wanneer je reuma hebt, vaccineren tegen COVID-19.
Bron: Werkzaamheid van COVID-19 vaccin bij mensen met auto-immuunaandoeningen | Reumanet