Onderzoek: Effect van ouder worden op reumatoïde artritis
Ben jij tussen de 55 en 85 jaar oud en heb je reumatoïde artritis? Dan kun je meedoen aan onderzoek van het Maastricht UMC+ naar het effect van ouder worden op reumatoïde artritis.
Er is nog weinig bekend over het effect van ouder worden op de klachten die passen bij reumatoïde artritis (RA). Uit eerder onderzoek blijkt dat oudere mensen met RA vaker gewrichtspijn hebben dan jongere mensen. Ook zijn oudere mensen meer vermoeid. Maar het is onduidelijk of dit komt door de RA zelf, of door het verouderingsproces. Om te weten hoe het verouderingsproces en RA elkaar beïnvloeden, willen de onderzoekers van het Maastricht UMC+ het verouderingsproces bij mensen met én zonder RA onderzoeken.
Wanneer kun je meedoen?
Je kunt aan het onderzoek meedoen als je tussen de 55 en 85 jaar oud bent en reumatoïde artritis hebt. Daarnaast zijn de onderzoekers op zoek naar mensen tussen de 55 en 85 jaar oud zonder reuma, maar je mag in deze groep wel artrose hebben.
Hoe deelname aan het onderzoek eruitziet
Als je aan dit onderzoek meedoet, vul je thuis vragenlijsten in. Dit kan op papier of op de computer. Ook word je een keer gebeld voor een interview. Dit kost samen ongeveer 2 tot 4 uur aan tijd. Als je dat wilt kom je daarnaast een keer naar het onderzoekscentrum in het Maastricht UMC+ of het Zuyderland Medisch Centrum. Als je naar het onderzoekscentrum komt, krijg je een lichamelijk onderzoek, een conditietest en wordt er bloed afgenomen. Je krijgt hiervoor een vergoeding van 10 euro (exclusief reiskosten). Maar het is dus ook mogelijk om alleen de vragenlijsten in te vullen en het telefonische interview te doen.
Meedoen!
Wil jij graag meedoen aan dit onderzoek? Neem dan contact op via e-mail of telefoon met onderzoeker S.P.M. (Saskia) Truijen:
- E-mail: [email protected]
- Telefoonnummer: 06-29633791
Saskia is bereikbaar op werkdagen tijdens kantooruren. Je krijgt dan een uitgebreide informatiebrief.
Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?
Deelname aan dit onderzoek kan bijdragen aan meer kennis over het effect van ouder worden op reumatoïde artritis. Zo kan in de toekomst de zorg voor mensen met RA hopelijk verbeterd worden. Als de onderzoekers onverwachte bevindingen bij jou doen die belangrijk zijn voor je gezondheid, dan krijg je dit te horen van je specialist of huisarts.