Er komt een tijd dat we Corona alleen nog maar kennen als een Mexicaans biertje. Steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd, de corona-aantallen dalen sterk en zelfs het RIVM is tevreden. Die gezellige familiedag, dat drankje in de kroeg of die ene fascinerende expositie. We mogen er (binnenkort) weer als vanouds van genieten. Maar geldt dit wel voor iedereen?
In hetzelfde schuitje
Door corona zaten we allemaal in het hetzelfde schuitje. Niemand kon de ander meer aftroeven met hoe leuk zijn leven was. De avondklok luidde voor iedereen. En het mooie is dat corona veel mensen met een chronische aandoening zoals reuma juist meer kansen gaf om eerlijk mee te kunnen doen. Zo kon je online, ook met reuma, wel die opleiding volgen die anders op een locatie in Timboektoe niet haalbaar zou zijn geweest. En kon je ondanks je reuma die baan misschien wel volhouden omdat thuiswerken de standaard was voor iedereen. Een 10 minuten gesprek op school van je kind, de ‘doe nou gezellig ook eens mee’ vrijdagmiddagborrel op het werk en de maandelijkse bijeenkomst voor het vrijwilligerswerk: ze waren allemaal online en dus beter toegankelijk, ook met een beperkter energieniveau. En ook met reuma kon je meegenieten van een avondje opera of theater, hetzij online, samen met duizenden anderen.
Een nieuw normaal voor iedereen
Hoe fijn het ook zal zijn wanneer we corona definitief achter ons laten en vol passie weer met z’n allen in de file staan op weg naar die ene vergadering, die leuke workshop, spannende bioscoopfilm of geweldige voorstelling, laten we niet meer terug gaan naar het oude normaal. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland strijdt voor een nieuw normaal, waarin iedereen, ongeacht de staat van z’n gezondheid, eerlijk mee kan doen (op het werk, op school en in het sociale leven) mede dankzij de digitale mogelijkheden. Een nieuw normaal waarin iedereen, ook met reuma, op maandagochtend met een glimlach een antwoord kan geven op de vraag: “Wat heb jij gedaan het afgelopen weekend?”.
Het verhaal van Stine
Lees het mooie verhaal van Stine Björk Brondum Jefsen uit Denemarken. Met haar Engelse verhaal ‘On an equal footing’ won zij begin dit jaar de Europese Edgar Stene schrijfwedstrijd voor mensen met reuma. Ze schrijft openhartig hoe corona ervoor zorgde dat ze zich met haar reuma geen outsider meer voelde.