Eerder naar de huisarts, een verhaal van een ervaringsdeskundige.

Souzi Makri (Cyprus):

Souzi Makri is patiëntpartner en actief voor de Reuma patiëntenorganisatie in Cyprus. In Cyprus is het gebrek aan toegang tot zorg de grootste veroorzaker van vertraging bij het stellen van een diagnose en het krijgen van een geschikte behandeling. Ook is het vooral de patiënt zelf die laat op de huisarts afstapt. Veel mensen denken bij de eerste symptomen dat de klachten niet zo veel voorstellen en er niks aan de hand is, andere mensen willen nog even wachten omdat ze geen zin hebben om eventuele medicatie te moeten innemen en weer anderen weten niet precies waar ze met hun klachten naartoe moeten.

Daarom heeft de patiëntenorganisatie op Cyprus actie ondernomen op 3 terreinen:

  • Meer bekendheid over reuma onder de inwoners op Cyprus; jaarlijks organiseert de patiëntenorganisatie op Cyprus een event rondom reuma met veel media aandacht.
  • Meer aandacht voor zelfmanagement bij reuma; 5 keer per jaar organiseert de patiëntenorganisatie bijeenkomstkomsten van 2 uur waar onderwerpen als: reuma en voeding, het belang van bewegen en het opstellen van persoonlijke doelen worden besproken.
  • Meer aandacht voor reuma in de opleiding van geneeskunde studenten en huisartsen; de reumapatiëntenorganisatie op Cyprus is betrokken bij het curriculum over reuma.

Comments are closed.